Hoe elektra-keuringen de veiligheid en efficiëntie van jouw bedrijf beïnvloeden

Het belang van een elektra-keuringen wordt vaak onderschat. Daarbij komt dat zo’n keuring geld kost, waardoor veel ondernemers al snel geneigd zijn om dit achterwege te laten. Zonde, want je bedrijf loopt de nodige risico’s als je de elektrische installatie(s) niet regelmatig laat keuren. Als je nooit een elektra-keuringen uit laat voeren, komt de veiligheid van jou en eventuele medewerkers in het geding. Bovendien kan er minder efficiënt gewerkt worden met ongekeurde installaties. Om jou dit in te laten zien, lees je hier hoe elektra-keuringen de veiligheid en efficiëntie van jouw bedrijf beïnvloeden.

Brandpreventie
We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat kortsluiting vaak de oorzaak is van brand. Dit geldt niet alleen voor woonhuizen, maar net zo goed voor bedrijfspanden. Is het alweer een paar jaar geleden dat je een elektra-keuring uit hebt laten voeren? Of is de elektrische installatie zelfs nog nooit gekeurd? Dan is de kans op brand een stuk groter.

Staat veilig werken bij jouw bedrijf hoog in het vaandel? Laat de elektrische installatie dan regelmatig keuren door een professional. Een kwart van de branden bij bedrijven ontstaat namelijk door een defect of onveilige situatie in de elektrische installatie. Tijdens een keuring kom dit snel aan het licht, waardoor je direct handelend op kunt treden. Dit vergroot de veiligheid binnen je bedrijf.

Kleinere kans op letsel
Een elektra-keuringen wordt vaak uitgevoerd vanwege brandpreventie, maar het is zeker niet de enige reden. De kans op letsel is namelijk ook een stuk kleiner dan het elektrisch materieel regelmatig gekeurd wordt. Een medewerker kan bijvoorbeeld onder stroom komen te staan als de installatie slecht onderhouden is. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien iets onschuldigs, maar onderhuids kan het behoorlijk veel letsel veroorzaken. Zo kan iemand brandwonden of botbreuken oplopen of zijn bewustzijn verliezen. Een stroomschok kan zelfs fataal aflopen, want je kunt er een hartstilstand door krijgen. Als werkgever wil je dit uiteraard niet op je geweten hebben, waardoor het verstandig is om regelmatig een elektra-keuringen uit te laten voeren door een gespecialiseerd bedrijf.

Gevolgen voor je bedrijf
Wie denkt dat elektra-keuringen alleen bijdragen aan de veiligheid, heeft het mis. Ze kunnen er namelijk ook voor zorgen dat de gevolgen voor je bedrijf beperkt blijven. Breekt er bijvoorbeeld brand uit door een defect in de elektrische installatie? Dan kan het hele bedrijfspand in de as worden gelegd. Als gevolg hiervan komt je bedrijf mogelijk langere tijd stil te liggen. Doordat er in deze periode geen tot weinig geld binnenkomt, heb je misschien moeite om je hoofd boven water te houden.

Laat je – naast een scope 10 keuring – ook een scope 9 keuring uitvoeren? Dan wordt ieder apparaat met een stekker gekeurd. Dit kan de efficiëntie van je bedrijf ten goede komen, want een goed onderhouden apparaat presteert over het algemeen beter en verbruikt bovendien minder stroom.

Plan een elektra-keuringen in
Ben je overtuigd van het nut van een elektra-keuringen? Dan wil je hier misschien een afspraak voor maken. Richt je hiervoor tot een verzekeraar. Let er hierbij goed op dat de elektra-keuringen voldoet aan alle eisen van het kwaliteitskeurmerk SCIOS. Nadat je een afspraak gemaakt hebt, komt er binnen een paar maanden een professional langs om de keuring(en) uit te voeren. Doordat hij een rapport opstelt, weet je precies of het elektrisch materieel van je bedrijf nog veilig is en waar het eventueel aan schort.

Ontdek meer blogs