LOADING...

Uniswap
Uniswap
UNI
€ 6,56
+ 0,48%
Volume 24u € 192.023.140

Onder de vele beurzen die er zijn voor crypto, onderscheidt Uniswap zich als een van de grootste namen in het veld. Hoewel het geen gecentraliseerde beurs is zoals Coinbase of Kraken, verwerkt Uniswap elke dag veel handelsvolume. Daarnaast heeft Uniswap een eigen token met functionaliteit in de applicatie.

Maar wat zijn deze functies? Hoe gemakkelijk kom je in het bezit van Uniswap? Laten we eens kijken naar wat Uniswap is en hoe een betalingsverwerker zoals iDEAL het kopen van Uniswap's token gemakkelijk kan maken.

Wat is Uniswap?

Uniswap is niet zoals de meeste andere cryptovaluta's die u in de top 50 van marktkapitalisatiegrafieken ziet. Hoewel veel munten en tokens op deze lijsten de uitwisseling van waarde binnen een blockchain vertegenwoordigen, is Uniswap in plaats daarvan een token dat oorspronkelijk is gebouwd op de Ethereum-blockchain dankzij het ERC-20-protocol voor het maken van tokens.

Het is echter gemakkelijk om dit token te verwarren met het protocol met dezelfde naam. Het Uniswap-protocol is een automatische marktmaker (AMM) die markten tussen handelsparen van cryptocurrencies beheert en helpt creëren. Door gebruik te maken van slimme contracten, gecodeerde overeenkomsten tussen twee partijen op de blockchain, kan Uniswap de handel op zijn platform automatiseren.

Hoe werkt Uniswap?

Uniswap is open-source software die is gelicentieerd onder de GPL. Elk slim contract van Uniswap beheert een liquiditeitspool die bestaat uit reserves van twee ERC-20-tokens. Iedereen kan een liquidity provider (LP) voor een pool worden door een equivalente waarde van elk onderliggend token te storten in ruil voor pool tokens. Gebruikers die deelnemen aan het protocol kunnen hun munten en tokens lenen aan het protocol, in plaats van ze te verhandelen. Door dit te doen, ontvangt de gebruiker liquiditeitspooltokens die hun aandeel in de pool vertegenwoordigen. Telkens wanneer er een transactie plaatsvindt tussen de ingediende cryptocurrencies, ontvangt de gebruiker een deel van de vergoedingen dat evenredig is aan zijn aandeel in de pool.

Door deze slimme contracten te creëren en te onderhouden, is Uniswap een van de meest bekende gedecentraliseerde financiële (DeFi) -protocollen, zowel op de Ethereum-blockchain als op de crypto-ruimte als geheel.

Uniswap coin

Het Uniswap-token (UNI) fungeert als governance-token voor het Uniswap-protocol. Als governance-token wordt UNI gebruikt door gebruikers die inspraak willen hebben in hoe het protocol zichzelf gedraagt ​​en vooruitgaat. Deze deelname door houders van het Uniswap-token maakt deel uit van wat Uniswap tot een gedecentraliseerd platform maakt.

Anders doet het Uniswap-token op dit moment niet veel. In tegenstelling tot andere AMM's, beloont Uniswap liquiditeitsverschaffers niet met zijn eigen token als een stimulans om zijn ecosysteem te gebruiken. Concurrenten stimuleren mensen nog meer om hun protocol te gebruiken door hogere uitbetalingen te doen naarmate ze meer van hun tokens slaan.

Deze uitbetalingsstructuur maakt Uniswap anders. Omdat Uniswap zijn token niet hoeft uit te betalen aan liquiditeitshouders, ziet de Uniswap-token niet veel nieuwe tokens worden geslagen. Met een vast aanbod kan de prijs van Uniswap omhoog of omlaag gaan op basis van marktkrachten en sentiment, in plaats van het risico te lopen dat de aanbodinflatie de vraag overschrijdt.

Het Uniswap-bestuursproces

Als governance-token heeft UNI een gebruiksscenario om te helpen beslissen in welke richting het Uniswap-protocol gaat. Om dit te doen, moeten verschillende stappen gebeuren:

 1. Een persoon dient een voorstel in bij zowel de Uniswap-forummoderators als via een oproep in de Discord-server van Uniswap
 2. De indiener van de verbetering voert een temperatuurcontrole uit, wat een momentopname is om te zien of het voorstel goed is volgens de bredere gemeenschap die 1000 UNI-tokens nodig heeft om te maken.
 3. Als feedback van de community binnenkomt, wordt het voorstel voor temperatuurcontrole verfijnd en opnieuw gestemd totdat het volledig is gerealiseerd.
 4. Met nog eens 1000 UNI's wordt er een consensuscontrole gemaakt om er zeker van te zijn dat de rest van de protocolgebruikers het met elkaar eens zijn.
 5. Het voorstel verheft zich tot een on-chain stemming, waarbij een concordantie van 2,5 miljoen UNI nodig is om de door het gemeenschapsvoorstel voorgestelde verandering tot stand te brengen.

Met andere woorden, het maken van een gemeenschapsvoorstel en het aannemen ervan is vergelijkbaar met het aannemen van een wet in een of andere wetgevende macht. Het voorstel krijgt veel beoordelingen van duizenden gebruikers om ervoor te zorgen dat het voorstel het hele systeem ten goede komt. Eén verkeerde beweging met een voorstel kan resulteren in het verlies van inkomsten of service, dus gebruikers zijn voorzichtig om nieuwe ideeën te bekijken.

De voor- en nadelen van gedecentraliseerd bestuur

Met de komst van slimme contracten heeft gedecentraliseerd bestuur gebruikers van alle soorten in staat gesteld om samen te werken om werkende ecosystemen voor hun cryptocurrency te creëren en te onderhouden. Dit stemmechanisme waarbij je munten of tokens in bezit vastlegt voor een voorstel, bestaat voor alle soorten projecten, niet alleen voor Uniswap.

Uniswap crypto

Hoewel ze in eerste instantie misschien niet duidelijk zijn, zijn er enkele solide voordelen om de gedecentraliseerde route te volgen met cryptocurrency-governance:

 • Betrouwbaar: u hoeft er niet op te vertrouwen dat de andere partijen zullen doen wat ze zeggen, maar dat de slimme contractcode correct wordt uitgevoerd.
 • Toegankelijke stemmen: mensen krijgen een stem, ongeacht of ze één token hebben of duizend.
 • Verminderd conflict: door de bevoegdheid om wijzigingen aan te brengen uitsluitend in handen van de tokenhouders te leggen, is er een stimulans voor gemeenschapsvoorstellen om in het voordeel te zijn van het toevoegen van waarde aan het protocol.

Het gedecentraliseerde karakter van deze protocollen betekent echter dat er enkele nadelen aan kleven:

 • Traag: het kan lang duren om een ​​voorstel van de gemeenschap tot stand te brengen als er geen snelle optie beschikbaar is voor noodgevallen.
 • Stemmen zijn evenredig met de tokens die worden gehouden: iemand die duizend tokens heeft, heeft veel meer invloed op een stem dan iemand met slechts één token, wat oneerlijk kan voelen.
 • Niet voor de gemiddelde gebruiker: om aan deze stemmingen deel te nemen, is enige technische knowhow vereist, waardoor DeFi en andere gedecentraliseerde services voor sommige mensen onbereikbaar kunnen worden.

Voorlopig zullen we moeten afwachten of deze gedecentraliseerde beheertools blijven werken of niet voor Uniswap en de andere gedecentraliseerde protocollen die er zijn. Veel van deze protocollen hebben hun eigen regels en waarden die beter aansluiten bij de doelen van het protocol. De tijd zal leren welke modellen op de lange termijn werken.

Koop Uniswap met iDEAL

Als u geïnteresseerd bent in beleggen in Uniswap, kunt u dit het gemakkelijkst doen door voor uzelf Uniswap met iDEAL te kopen. Bij de meeste gecentraliseerde beurzen kunt u een betaalrekening of een andere betalingsverwerker aansluiten.
Beide opties hebben echter meestal een paar dagen nodig om verbinding te maken en geld op uw account te storten. Met iDEAL kunt u uw creditcard of betaalpas gebruiken om sneller geld op uw crypto-exchange-account te krijgen en het geld direct voor u beschikbaar te maken.

Als u iDEAL wilt gebruiken, volgt u deze stappen:

 • Uniswap kopen met iDEAL op Knaken is eenvoudig. Selecteer eerst de gewenste cryptovaluta, in dit geval de Uniswap-munt. Selecteer vervolgens "iDEAL" in de vervolgkeuzelijst onder "Betaalmethode".
 • U vindt de lijst met andere betaalmethoden die we aanbieden, inclusief creditcard en bankoverschrijvingen. Klik op "Kopen" en wacht tot uw transactie is verwerkt.
 • Zodra je UNI-crypto arriveert, kun je deze bekijken vanaf je Knaken-dashboard. Van daaruit heb je volledige controle over je UNI-munten - bewaar ze op Knaken, zet ze in of verplaats ze naar een koude portemonnee.
 • Als het je doel is om Uniswap voor de lange termijn te behouden, raden we je aan een kalenderherinnering in te stellen om wekelijks of maandelijks terug te keren naar Knaken. Op die manier kunt u uw investering in UNI in dollars gemiddeld kosten.

De toekomst van Uniswap

Wat Uniswap zo interessant maakt, is het feit dat het, ondanks zijn relatief hoge leeftijd voor een crypto-protocol, toch door blijft gaan. Het UNI-token werd uitgebracht in 2020, maar Uniswap bestaat al veel langer dan dat. Gedecentraliseerde applicaties komen en gaan, maar Uniswap is er al een tijdje in geslaagd om te blijven bestaan.

Terwijl de Layer 2 (L2)-oplossingen blijven uitrollen voor de schaalproblemen van Ethereum, is Uniswap op zoek naar uitbreiding naar deze blockchains. Door meer blockchains te gebruiken waarop het protocol kan draaien, kan Uniswap zijn bereik vergroten en de kans verkleinen dat één blockchainfout het protocol doet instorten.

Als deze feiten nog niet genoeg waren, heeft Uniswap een beperkte voorraad tokens voor zijn bestuur. Naarmate meer mensen het Uniswap-protocol invoeren en meer te weten komen over het bestuursprogramma, zullen er meer tokens worden gekocht, wat de prijs opdrijft.

We hebben deze waardestijging al in 2021 gezien. Ondanks dat UNI bijna 66% is gedaald ten opzichte van de hoogste prijs ooit, is UNI nog steeds met 156% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Pas in 2021 begonnen Layer 2-blockchains voor Ethereum uit te rollen, dus veel van de groei van deze ketens valt nog te bezien.

Al deze weetjes geven aan dat Uniswap nergens heen lijkt te gaan of binnenkort uit elkaar valt. De Uniswap-gemeenschap heeft de neiging om nuchtere en serieuze gebruikers aan te trekken die crypto's willen uitwisselen en een passief inkomen willen verdienen. De mogelijkheid om een ​​protocol te beheren dat precies dat mogelijk maakt, is aantrekkelijk en is tot nu toe al een aantal jaren zo.

Samenvatting

Uniswap deelt zijn protocolnaam met zijn token, afgekort als UNI. Met dit token kunnen houders deelnemen aan bestuurs- en gemeenschapsvoorstellen die bedoeld zijn om de functie en prestaties van het Uniswap-ecosysteem te verbeteren.

Betalingsverwerkers zoals iDEAL maken het kopen van tokens zoals UNI gemakkelijk doordat u uw creditcard kunt gebruiken om geld toe te voegen. Probeer vandaag nog iDEAL te gebruiken om kennis te maken met de wonderen van UNI!

Naast Uniswap beschikt Knaken.nl over een grote portefeuille coins zoals, Bitcoin, Ethereum, cardano, Litcoin, Ripple, Dogecoin, Terra, Shiba Inu, Tether, Polkadot, Chainlink, Stellar Lumens, Tron, Polygon, Dai, Gnosis, Aave en Algorand.

Meer informatie over alle koersen

Naast alle informatie over de Uniswap koers beschikt Knaken.nl over een grote portefeuille coins en koersinformatie zoals de Bitcoin koers, Ethereum koers, Solana koers, Ripple koers, Dogecoin koers, USD coin koers, Teher koers, Cardano koers, Polkadot koers, Chainlink koers, Litecoin koers, Stellar Lumens koers, Axie Infinity koers, Tezos koers, Ethereum classic koers, Decentraland koers, Nano koers, Loopring koers en Cosmos koers.