LOADING...

Tezos
Tezos
XTZ
€ 1,05
-0,13%
Volume 24u € 31.671.760

Tezos, voor het eerst uitgebracht in 2018, heeft nu een enorme marktkapitalisatie van meer dan $7 miljard. Is het echter de moeite waard om te kopen en wat maakt Tezos uniek?

Tezos Coin

Tezos, of XTZ, is een gedecentraliseerde DPoS-cryptocurrency. Het introduceert een element van gemeenschapsbestuur in zijn ecosysteem. Het maakt gebruik van smart contracts, dit zijn contracten die in de blockchain zijn ingebouwd en die zelf kunnen worden uitgevoerd.

Wat is Tezos Coin?

De whitepaper van de Tezos Coin kwam uit in 2014. Door middel van een on-chain bestuursmodel vermijdt het forks en meningsverschillen. Het geeft elke belanghebbende een stem in de ontwikkeling van het Tezos-ecosysteem.

Tezos gebruikt gedelegeerde proof-of-stake. Proof-of-stake is een efficiënter en kosteneffectiever consensusmechanisme dan proof-of-work, wat bitcoin gebruikt. Terwijl proof of work, of mining, veel energie kost, is staken dat niet. Wat Tezos anders maakt dan niet-gedelegeerde proof-of-stake-munten, is dat belanghebbenden bakkers (validating nodes) delegeren om hun coins te staken.

Wat Tezos speciaal maakt

Er zijn momenteel ongeveer 400 bakkers op het Tezos-netwerk. Deze validators zorgen voor de veiligheid van het ecosysteem en bevestigen transacties voor staking beloningen. Tezos gaat echter verder en stelt bakkers in staat om wijzigingen in de blockchain voor te stellen en daarover te stemmen in een gedecentraliseerd bestuursmodel.

Elk amendement doorloopt verschillende fasen, te beginnen bij de voorstelfase. Tijdens de evaluatie en het testen van het amendement op een testnet kunnen bakkers beslissen of ze het goedkeuren of afwijzen. Om op het hoofdnet te worden geïmplementeerd, moet meer dan 81 procent van de huidige muntvoorraad van Tezos bij de stemming worden verantwoord. Dat zorgt voor een echte meerderheid.

Bakkers zijn degenen die voorstellen doen en erover stemmen. Desondanks moeten ze uiteindelijk stemmen op basis van wat hun stakeholders denken. Anders kunnen belanghebbenden stoppen met delegeren en een andere bakker delegeren om hun crypto te staken.

Door dit 'door het volk' bestuursmodel heeft Tezos de meningsverschillen kunnen vermijden die hebben geleid tot de harde vorken van andere cryptocurrencies, zoals bitcoin. Bovendien blijft Tezos via het voorstelmechanisme innovatief en worden er voortdurend nieuwe functies toegevoegd.

Bovendien heeft Tezos een modulaire architectuur en een on-chain upgrademechanisme waarmee het kan schalen en groeien. Het maakt ook gebruik van geavanceerde beveiligingsmechanismen om de veiligheid van het netwerk te waarborgen.

Wallets die Tezos Crypto ondersteunen

Nadat je Tezos hebt gekocht, kun je het opslaan in een breed scala aan online- en hardware-wallets. Trust Wallet is een goede wallet voor mobiel. Het is veilig en je kunt het downloaden van je app store en er een back-up van maken met je seed-frase. Het is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Voor extra beveiliging kun je een Nano Ledger S of Nano Ledger X kiezen, beide hardware-wallets die je Tezos-sleutels offline houden.

Tezos Coin kopen met iDEAL

Het is nu makkelijker dan ooit om Tezos coins te kopen. Op het Knaken platform kun je de Tezos coin kopen met iDEAL. Kies eenvoudig de crypto die je wilt kopen, kies iDEAL als je betaalmethode en voltooi de aankoop - zo eenvoudig is het!