LOADING...

Ethereum
Ethereum
ETH
€ 1.524,44
-1,19%
Volume 24u € 6.003.888.280

Ethereum is een door de gemeenschap gebouwde technologie die veilige crypto-transacties, slimme contractuitvoering en de ontwikkeling van dApps mogelijk maakt. Het is een van 's werelds grootste cryptocurrencies, de tweede alleen voor Bitcoin.


Als u overweegt te investeren in Ethereum, geïnteresseerd bent in het kopen van ether (de munt van Ethereum), of als u gewoon meer wilt weten over dit innovatieve blockchain-platform, kunnen we u helpen. We laten je zien wat Ethereum is, waarom het zo ongelooflijk is en hoe je het kunt kopen met iDEAL op Knaken.

Wat is Ethereum?

Ethereum is een technologie waarmee gebruikers cryptocurrency kunnen verzenden, net zoals Bitcoin dat doet, maar het is ook veel meer dan dat. Ethereum ondersteunt veel door de gemeenschap gebouwde applicaties, waaronder games, apps en financiële diensten.

Alles op Ethereum is volledig gedecentraliseerd. Er zijn geen derde partijen die gegevens kunnen stelen of inhoud kunnen censureren. En gebruikers kunnen munten wisselen zonder elkaar te vertrouwen. Het platform zorgt ervoor dat er geen kans op fraude is door een onveranderlijk transactieboek te creëren dat niemand kan wijzigen.

Ethereum-coin

Ether, of ETH, is de munt van Ethereum, en daar draait het Ethereum-platform op. Maar Ethereum is meer dan alleen een cryptocurrency. Dankzij de visie van zijn oprichter verlegt Ethereum de grenzen van blockchain-technologie.

Opgericht in 2015, begint het verhaal van Ethereum eigenlijk twee jaar eerder, in 2013, toen oprichter Vitalik Buterin een idee had voor een gedecentraliseerd, open-source blockchain-platform.

Hij vertelde zijn idee aan mede-oprichters Charles Hoskinson, Anthony Dilorio, Joseph Lubin en Gavin Wood tijdens een Noord-Amerikaanse Bitcoin-conferentie in 2014 in Miami, Florida. In een gehuurd strandhuis langs de kust van Miami werkte de groep het concept uit dat Ethereum werd.

Na verdere ontwikkeling en wat crowdfunding, werd Ethereum in 2015 een realiteit.

Het platform wil voortbouwen op Bitcoin-technologie door meer dan alleen cryptocurrency-transacties mogelijk te maken. Met Ethereum kunnen gebruikers ook slimme contracten implementeren en gedecentraliseerde apps (dApps) lanceren.

Dankzij het Proof-of-Work (PoW) consensusmechanisme, elimineert Ethereum downtime, fraude, controle en elke inmenging van derden. Bitcoin gebruikt ook PoW, en hoewel er wat problemen mee zijn, zijn de voordelen vruchtbaar gebleken.

Proof-of-Work bereikt consensus en voorkomt elke vorm van misbruik. Het creëert een onveranderlijk grootboek van transacties dat authentiek en traceerbaar is.

Met een Proof-of-Work consensusmechanisme zou je 51% van de rekenkracht van het netwerk nodig hebben om de keten te bedriegen. Dat is veel apparatuur en energie! De investering om te frauderen is zo groot dat het de poging niet waard is, wat ervoor zorgt dat het netwerk beschermd blijft tegen aanvallen.

De rekenkracht die nodig is om een ​​PoW-consensusmechanisme te laten werken, is echter de grootste tekortkoming. Een ander consensusmechanisme, Proof-of-Stake genaamd, is veel efficiënter en sinds de oprichting is Ethereum van plan om over te stappen.

In januari 2022 voorspelde Buterin dat Ethereum in mei of juni 2022 een "Merge"-fase zou bereiken. Deze fase zal de Beacon Chain in het hoofdnet samenvoegen, waardoor de overgang naar een Proof-of-Stake consensusmechanisme wordt voltooid.

Dit alles maakt deel uit van Buterins oorspronkelijke visie. Hij hoopt een volledig gedecentraliseerd platform te creëren dat niet afhankelijk is van de beslissingen van de oprichters. In plaats daarvan zal het afhankelijk zijn van de gemeenschap als geheel. Deze idealistische decentralisatie geeft Ethereum en ether zoveel potentieel.

Hoe Ethereum werkt

Momenteel werkt Ethereum aan een Proof-of-Work consensusmechanisme. Dit betekent dat miners over de hele wereld strijden om nieuwe blokken van verwerkte transacties te creëren. De winnende computer is degene die een wiskundig probleem het snelst oplost. Dit produceert een cryptografische koppeling tussen het huidige en vorige blok, waardoor een blockchain ontstaat.

Als de computer van een miner wint, ontvangen ze vers geslagen ETH. Het oplossen van het wiskundige probleem is het "werk" in het proof-of-work-consensusmechanisme.

Elke transactie op Ethereum vereist berekeningen op het netwerk en voor elke berekening worden kosten in rekening gebracht. De vergoeding wordt betaald in "gas".

Dus, gas drijft het Ethereum-netwerk aan. De gasprijs is gelijk aan de hoeveelheid ether die een gebruiker bereid is te besteden aan elke gaseenheid. Gas wordt gemeten in gwei en één gwei is gelijk aan .000000000000000001 ETH. Elke gwei is dus erg klein.

Gaskosten waren vroeger vrij eenvoudig. Ze gingen naar de mijnwerkers om hen te stimuleren de transacties uit te voeren. De volatiliteit van de gastarieven werd echter een probleem.

Dus in 2021 lanceerde Ethereum de London Upgrade, die tot doel had de gastarieven voorspelbaarder te maken voor gebruikers. Sinds de upgrade werkten de gastarieven als volgt:

 • Elk blok heeft een basistarief. De basisvergoeding wordt berekend door het netwerk en is gebaseerd op de huidige vraag naar blokruimte.
 • De basisvergoeding wordt "verbrand" of vernietigd, waardoor een kleine hoeveelheid ETH uit de circulatie wordt gehaald.
 • Elke gebruiker geeft in plaats daarvan een fooi voor elke transactie.
 • De fooi of prioriteitsvergoeding stimuleert miners om prioriteit te geven aan de berekening die de transactie vereist. Na verloop van tijd zullen crypto-wallets waarschijnlijk automatisch een op de markt gebaseerde tip bevatten.

Om het duidelijk te zeggen: als je ether wilt verzenden of een slim contract wilt starten, moet je een mijnwerker stimuleren om de transactie uit te voeren. Je gebruikt tenslotte hun rekenkracht. De gasprijs is de stimulans.

Dus als je iemand 1 ETH zou willen sturen, zou het je in feite de 1 ETH plus de basisvergoeding plus een fooi kosten. De persoon aan de ontvangende kant ontvangt 1 ETH, de basisvergoeding wordt verbrand en de minderjarige die de transactie faciliteert, krijgt de fooi.

Ethereum heeft gaskosten nodig om een ​​van de weinige zwakke punten te compenseren. Ethereum is een Turing complete programmeurs taal, waardoor het vatbaar is voor het stopprobleem. Het stopprobleem houdt in dat niemand kan bepalen of een programma oneindig zal draaien.

Dat betekent dat een slechte actor het netwerk kan verstoren door een oneindige lus uit te voeren. Kosten voorkomen die mogelijkheid door een klein bedrag in rekening te brengen voor elke transactieberekening.Slimme contracten

Een van de redenen waarom Ethereum zo aantrekkelijk is, is vanwege het vermogen om slimme contracten uit te voeren. Slimme contracten stellen anonieme, ongelijksoortige partijen in staat om vertrouwde transacties te voltooien zonder dat een centrale autoriteit of externe handhaver nodig is. Dat betekent dat je geen bank, advocaat of overheidsinstantie nodig hebt om te zorgen voor opvolging.

Een slim contract is een programma dat draait op de blockchain van Ethereum. Het is ook een type account, wat betekent dat het een entiteit is die transacties via Ethereum kan verzenden.

Gebruikers hebben accounts, en zo sturen ze ETH naar andere gebruikers, maar niet alle accounts zijn op gebruikers gebaseerd. Een smart contract-account wordt door het netwerk beheerd, wat betekent dat het netwerk het implementeert, en vervolgens wordt het contract uitgevoerd zoals geprogrammeerd. Derden en slechte acteurs kunnen het niet veranderen.

Een gebruikersaccount kan echter communiceren met een smart contract-account als ze een transactie indienen die de gedefinieerde functie van een smart contract uitvoert.

De beste metafoor voor een slim contract is misschien wel een automaat, zoals Nick Szabo herhaalde. Wanneer specifieke inputs worden gegeven, zijn bepaalde outputs gegarandeerd, net als het indrukken van een knop voor een zak chips in een automaat. Dat betekent dat slimme contracten het potentieel hebben om tussenpersonen in veel sectoren te vervangen.

Slimme contracten hebben een groot potentieel in gedecentraliseerde financiën (DeFi), gezondheidszorg, gaming en onroerend goed. Ze worden gebruikt bij de verkoop van NFT's, duiken op in de juridische wereld en kunnen complexe rekentaken vergemakkelijken die essentieel zijn voor machine learning.

Bitcoin en andere cryptocurrencies bevatten geen slimme contract mogelijkheden. Ethereum onderscheidt zich op dit gebied, en dat geeft het enorme mogelijkheden.

Waarom investeren in Ethereum

Ethereum heeft een enorm potentieel voor verdere innovatie. Met slimme contracten en gedecentraliseerde apps zijn er enorme kansen voor toekomstige ontwikkeling. Bovendien wordt Ethereum momenteel ondersteund door verschillende Fortune 500-bedrijven, en meerdere financiële instellingen gebruiken deze cryptocurrency al.

De dApps van Ethereum zijn censuurloos, wat de laatste tijd een groot pluspunt is geworden. Met zorgen over grotere sociale-media toepassingen die bepaalde informatie censureren, is een groot deel van het publiek op zoek naar nieuws dat censuurvrij is.

Ethereum maakt ook allerlei door de gemeenschap geleide innovatie mogelijk. Huidige projecten omvatten werk aan microgrids, crypto-verzamelobjecten en nieuwe manieren om medische dossiers op te slaan.

Bovendien kan het kopen van Ethereum u helpen uw portefeuille te diversifiëren. Als u al in Bitcoin hebt geïnvesteerd, voegt Ethereum een ​​nieuw bereik toe aan uw cryptocurrency-investeringen. In tegenstelling tot Bitcoin is Ethereum onbeperkt en heeft het meer te bieden dankzij slimme contracten en dApps.

Gezien het groeipotentieel en het aanzienlijke vertrouwen van grote instellingen, kiezen veel beleggers ervoor om Ethereum aan hun portefeuilles toe te voegen.

Je kunt ETH kopen via verschillende cryptocurrency-uitwisselingen. Hieronder bespreken we in detail hoe u ETH via Knaken kunt kopen, zodat u uw Ethereum-investeringsreis op de juiste manier kunt beginnen.

Hoe Ethereum op te slaan

Als je eenmaal ETH hebt gekocht, heb je een plek nodig om het op te slaan. Het is geen goed idee om uw munten op de beurs te laten staan, tenzij u van plan bent ze meteen te beleggen of te verhandelen. Een portemonnee is dus de juiste keuze.

Er zijn verschillende soorten portefeuilles om uit te kiezen, waaronder:

 • mobiele portemonnees
 • desktop-portefeuilles
 • webinterfaces
 • browserextensies
 • hardware-portefeuille
 • Deze wallets vallen in twee categorieën: hot wallets en cold wallets. Een hot wallet is elke portemonnee die verbinding maakt met internet. Dat omvat desktop-, web-, browser- en mobiele portemonnees. Hot wallets zijn over het algemeen gebruiksvriendelijk en ideaal als u van plan bent in de nabije toekomst te investeren of uw ETH te verhandelen. Ze kunnen echter niet de beveiliging bieden die een koude portemonnee kan bieden.

  Cold wallets zijn niet verbonden met internet, waardoor hackers ze niet kunnen aanvallen. De meeste cold wallets zijn hardware wallets, hoewel je technisch gezien een papieren wallet zou kunnen hebben. Dat is gewoon een stuk papier met de persoonlijke sleutel van uw geld erop gedrukt.

  Cold wallets zijn niet zo gebruiksvriendelijk en zijn het beste voor langdurige opslag. Toegang krijgen tot de munten die erop staan, is iets ingewikkelder en je zou ze niet voor alledaagse doeleinden willen gebruiken.

  De meeste ethergebruikers kiezen ervoor om zowel een warme als een koude portemonnee beschikbaar te hebben. De hot wallet bevat de munten die ze op korte termijn willen uitgeven, vergelijkbaar met het geld dat u in uw normale portemonnee zou kunnen bewaren. De koude portemonnee bevat de munten die ze van plan zijn te sparen, net zoals een bankrekening waarschijnlijk uw spaarrekening bevat.

Koop Ethereum met iDEAL

Ethereum kopen met iDEAL op Knaken is eenvoudig. Begin met het selecteren van ETH als uw gewenste cryptocurrency. Selecteer vervolgens "iDEAL" als betaalmethode met behulp van de vervolgkeuzelijst.

Er zijn verschillende andere betaalmethoden beschikbaar, waaronder bankoverschrijvingen en creditcards, maar het gebruik van iDEAL is een van de gemakkelijkste opties.

Nadat u op 'Kopen' heeft geklikt, wordt uw transactie snel verwerkt en komt uw ETH op uw Knaken-account aan. Je kunt het gemakkelijk bekijken vanaf je dashboard.

Vanaf daar kun je doen wat je wilt met je ether. Verplaats het naar een koude portemonnee of bewaar het op Knaken om het gemakkelijk uit te geven.

Als u ether als langetermijninvestering wilt houden, raden we u aan een herinnering in te stellen om wekelijks of maandelijks terug te keren. Op die manier kunt u uw positie in ETH vergroten door middel van het gemiddelde van de dollarkosten.

Naast Ethereum beschikt Knaken.nl over een grote portefeuille coins zoals, Bitcoin, Ethereum Classic, cardano, Litcoin, Ripple, Dogecoin, Terra, Shiba Inu, Tether, Polkadot, Chainlink, Stellar Lumens, Tron, Uniswap, Dai, Gnosis, Aave en Algorand.