LOADING...

Bitcoin
Bitcoin
BTC
€ 21.652,45
-0,27%

Bitcoin is een van de beste of slechtste investeringen geweest, afhankelijk van wanneer je je hebt ingekocht. Onlangs hebben gebeurtenissen ervoor gezorgd dat de koers van Bitcoin naar nieuwe dieptepunten is gedaald vergeleken met zijn positie slechts een paar maanden geleden.

Dus waarom is de prijs van Bitcoin zo plotseling gedaald? Wat is er veranderd aan hoe Bitcoin werkt of hoe de markt dit actief ziet? Laten we eens kijken naar wat er is gebeurd om erachter te komen waar Bitcoin in de toekomst naartoe gaat.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin, ook wel BTC genoemd, is de originele cryptocurrency. Het is een digitale, gedecentraliseerde valuta die fungeert als een peer-to-peer-uitwisseling van waarde. Door op te treden als een valuta buiten de reikwijdte van één overheid of organisatie, kan Bitcoin werken op een manier waarop traditionele valuta's dat niet kunnen.

Ten eerste fungeert Bitcoin als een grootboek dat pseudonimiteit biedt aan zijn gebruikers. Transacties worden op de blockchain geregistreerd met wallet-adressen in plaats van gebruikersnamen of rekeningnummers. Behalve voor iemand die zijn best doet om te bepalen welk portemonnee-adres bij welke persoon hoort, een persoon kan Bitcoin gebruiken zonder zijn identiteit online op te geven.

Ten tweede behoudt Bitcoin waarde, ongeacht waar ter wereld de munten naartoe gaan. In tegenstelling tot nationale valuta, die voor elkaar moeten worden ingewisseld, heeft Bitcoin in elk land dezelfde waarde. Zolang een bedrijf of individu Bitcoin accepteert, blijft de hoeveelheid Bitcoin die ze ontvangen statisch wanneer Bitcoin geen marktvolatiliteit heeft.

Ten slotte draait Bitcoin op een gedecentraliseerd netwerk van toegewijde hardware die is bijgedragen door Bitcoin-miners. Deze miners bieden verwerkingskracht aan de Bitcoin-blockchain, waar ze geavanceerde berekeningen uitvoeren om transacties te bevestigen en deze toe te voegen aan de transactie geschiedenis op de blockchain. Hierdoor kan geen enkele storing over de hele wereld Bitcoin-transacties stoppen.

Dit was het punt van de oorspronkelijke maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto. In zijn whitepaper beschrijft Satoshi de ontwerpkeuzes en redenen voor de subsystemen van Bitcoin en hoe alle verschillende deelnemers aan het Bitcoin-ecosysteem samenwerken.

Bitcoin koers euro

De koers van Bitcoin is elastisch, zoals blijkt uit de historische grafiek. Ondanks schijnbaar drastische pieken en dalen, is er in de loop van het jaar een gestage klim naar boven geweest, zoals we hier kunnen zien:

 • 9 juni 2017: € 2.618,28
 • 2 maart 2018: € 9.279,65
 • 16 november 2018: € 4.818,90
 • 24 mei 2019: € 7.195,66
 • 20 september 2019: € 9.055,96
 • 17 januari 2020: € 8.033,07
 • 13 maart 2020: € 4.634,80
 • 10 juli 2020: € 8.176,37
 • 22 januari 2021: € 26.378,25
 • 12 maart 2021: € 51.269,57
 • 16 juli 2021: € 26.747,25
 • 12 november 2021: € 56.278,52
 • 21 januari 2022: € 30.913,07
 • 29 maart 2022: € 42.981,01

Het goede nieuws bij dit alles is dat lange termijn hodlers erin zijn geslaagd om winst voor zichzelf te behalen, nadat ze Bitcoin met 37,6% hebben laten stijgen vergeleken met een jaar geleden. Ter vergelijking: het gemiddelde rendement op de Amerikaanse aandelenmarkt is ongeveer 10% per jaar.

Bitcoin-koersverwachtingen

Met deze plotselinge prijsdaling willen mensen antwoorden op het waarom en hoe. Voordat we kunnen weten waar Bitcoin vandaan komt, laten we eens kijken naar wat de laatste tijd alle commotie veroorzaakte:

Recent Bitcoin-koersnieuws

Begin januari 2022 zag BTC een koersdaling van ongeveer € 2500 in een paar uur tijd. Zoals het geval is met veel van de recente ernstige koersdalingen voor Bitcoin, kunnen we naar de hefboommarkt kijken voor antwoorden.

Voor degenen die er niet bekend mee zijn, is hefboomhandel wanneer vlottende activa worden gebruikt om meer kapitaal te krijgen met leningen op een handelsplatform. De geleverde activa fungeren als hefboom voor de lener. Door dit te doen, heeft de lener zowel zijn vlottende activa als extra geld om verder te investeren.

Deze truc is geweldig in een markt die opwaartse trends verwacht. Wanneer de koers echter daalt, kunnen leners worden geliquideerd. Als dat gebeurt, wordt hun hefboomwerking verkocht om delen van hun lening terug te betalen. Wanneer er genoeg van deze gebeurtenissen plaatsvinden, zullen de automatische market makers die veel beurzen gebruiken om de koers van Bitcoin te verlagen naarmate er meer munten op de markt komen.

In dit geval werd bijna € 194,4 miljoen uit Bitcoin geliquideerd, wat leidde tot grote uitverkoop op de markt. Dit, in combinatie met recent nieuws over verhoogde rentetarieven in 2022, zorgde ervoor dat Bitcoin de laatste tijd zo hard daalde.

De grondbeginselen van Bitcoin

Of je nu gelooft dat Bitcoin een waardeopslag is, een manier om waarde via internet uit te wisselen, of een nieuw soort digitaal bezit, het feit blijft dat Bitcoin tussen gisteren en vandaag niet is veranderd.

De liquidatie-evenementen hebben niet plaatsgevonden omdat er een slechte upgrade is uitgevoerd op de Bitcoin-blockchain of omdat er een kwetsbaarheid in de code is gevonden. In plaats daarvan is het marktsentiment de oorzaak van deze koersdaling. De fundamenten van Bitcoin zijn niet veranderd.

Als alles is gezegd en gedaan met deze recente koersdip, blijft het een feit dat Bitcoin nog steeds de originele cryptocurrency is, met alle functies die gebruikers kennen. In feite kan de koersstijging van Bitcoin in november 2021 de Taproot-upgrade gedeeltelijk de schuld geven van dat gebeuren in de eerste plaats.

Dit gedecentraliseerde systeem maakt Bitcoin zo fascinerend voor zoveel mensen. Het ecosysteem werkt vanwege de ontwikkeling en het gebruik door mensen over de hele wereld. In plaats van te vertrouwen op een centrale organisatie, is Bitcoin sterker dankzij zijn brede gebruikersbestand.

Dit feit betekent echter niet dat Bitcoin de beste is. Veel andere blockchains kunnen meer transacties verwerken of hebben smart contract mogelijkheden. Toch lijkt Bitcoin, met zijn deflatoire aanbod en momentum, niet snel ergens heen te gaan.

Bitcoin-koers vooruitkijkend

Zoals altijd is het moeilijk te zeggen om de koers van Bitcoin te voorspellen. Dit feit is vooral waar nu steeds meer institutioneel investeringsgeld zijn weg vindt naar het actief.

In de jaren daarvoor werd Bitcoin voornamelijk verhandeld tussen particulieren en kleinere investeringsmaatschappijen. Nu namen als Tesla en verschillende banken in de mix komen, is het moeilijk te zeggen of dit Bitcoin een stevigere prijsbodem zal geven of dat het een grotere crash zal veroorzaken wanneer deze grote spelers het ecosysteem verlaten.

Met deze recente liquidatie-gebeurtenis lijkt Bitcoin van buitenaf een zwakke investering te zijn. Het verliezen van bijna 8% van uw totale waarde op één dag is verwoestend voor elk actief dat geen cryptocurrency is.

Omdat de cryptocurrency-markt echter zo klein is in vergelijking met andere markten, maakt deze volatiliteit op dit moment deel uit van de activaklasse. De markt kan deze koersdip zien als een kans om wat munten met korting te pakken in vergelijking met waar ze een dag geleden waren en de koers komt binnen een week of minder weer omhoog.

Eén ding is zeker: Bitcoin kent historisch gezien een groot rendement. Hoewel het verleden ons niet precies vertelt hoe activa in de toekomst zullen worden verhandeld, is het geruststellend om grote dalingen in de koers van Bitcoin van vroeger te zien en de munt vandaag nog steeds te zien.