LOADING...

Dai

Dai

DAI
Price
€ 0,9314
-0,29%

MARKET STATS

Price change (1D)
+3.58%
Ranking
#22
Market cap
€ 5.35B
Volume (24h)
€ 343.3M
All time high
Binnenkort beschikbaar...
Circulating supply
Binnenkort beschikbaar...

Over Dai

Wat is DAI?

Dai (ticker: DAI) is een gedecentraliseerde stablecoin. Net als andere stablecoins biedt de stabiliteit in een volatiele cryptomarkt. Tegelijkertijd heeft het het voordeel van decentralisatie, wat veel andere stablecoins, zoals de USDT) niet hebben.De eerste release van DAI was in december 2017. Sindsdien is het een van de meest populaire cryptocurrencies ter wereld geworden.

Wie heeft DAI gemaakt?

De maker van DAI is MakerDAO, een gedecentraliseerd beheer systeem dat houders van Maker of MKR omvat. MKR is de governance-token voor DAI, wat betekent dat mensen die MKR in hun portemonnee hebben, kunnen stemmen over de toekomst van het DAI-project.DAO is een algemene afkorting die staat voor Decentralized Autonomous Organization.Dus, wie heeft MakerDAO gemaakt? Rune Christensen, een Deense ondernemer, startte MakerDAO voor het eerst in 2014. Het duurde echter nog enkele jaren voordat MakerDAO het DAI-token uitbracht.Dai staat op de Ethereum-blockchain. De oprichters wilden een stablecoin creëren die volledig gedecentraliseerd is en niet afhankelijk is van een specifieke organisatie om de prijs vast te stellen en ervoor te zorgen dat deze stabiel blijft. Daarom gebruikt Dai een uniek algoritme systeem om zijn waarde te behouden.

Hoe werkt DAI?

De prijs van DAI hangt nauw samen met de kosten van de USD. Met andere woorden, één DAI zal altijd rond de $ 1 liggen, geven of nemen. In tegenstelling tot andere stablecoins zoals de USDT en USDC, kan de prijs echter fluctueren omdat het geen echte dollars in zijn reserves gebruikt om ervoor te zorgen dat de prijs hetzelfde blijft als de USD.In plaats daarvan gebruikt DAI een complex algoritme dat tot doel heeft de prijs rond een dollar te houden. Dat doet het door leningen te verstrekken aan mensen die DAI willen lenen. U kunt DAI lenen en uitgeven bij handelaren die DAI accepteren of uw geleende DAI gebruiken om andere cryptocurrencies te kopen.Hoe dan ook, u zult een onderpand voor uw lening moeten verstrekken. Dai accepteerde eerder alleen Ethereum als onderpand, maar u kunt nu ook andere cryptocurrencies als onderpand verstrekken. Deze onderpand tokens zijn wat de DAI ondersteunt.Omdat Ethereum en andere cryptocurrencies in prijs kunnen fluctueren, moet u een groter bedrag verstrekken dan wat u opneemt. Het minimale onderpand is 1,5x wat u leent.Met andere woorden, als u $ 100 aan DAI (100 DAI-tokens) leent, moet u $ 150 in Ethereum als onderpand verstrekken. Als de prijs van Ethereum echter daalt en uw onderpand minder waard is dan 1,5x wat u hebt geleend, zal het systeem uw onderpand automatisch verkopen.Zet daarom grotere bedragen als onderpand, zoals 2x of zelfs 3x uw lening, om er zeker van te zijn dat u deze later terug kunt krijgen.Dat is slechts de helft van het verhaal. Terwijl u nu begrijpt wat het DAI-ecosysteem gebruikt om zijn tokens te ondersteunen, hoe zorgt het ervoor dat de prijs hetzelfde blijft als de USD? Het doet dat door gebruik te maken van een complex algoritme dat reguleert hoeveel rente leners moeten betalen.Naast het verstrekken van onderpand, moeten kredietnemers van DAI jaarlijkse rente betalen totdat ze hun leningen volledig hebben terugbetaald. Deze rente gaat in een overschot reserve. De rente fluctueert wel.Wanneer er veel DAI-tokens in omloop zijn (veel mensen hebben DAI geleend), bestaat de mogelijkheid dat de prijs van DAI daalt en pariteit met de dollar verliest. Dat komt omdat wanneer het aanbod stijgt, de vraag daalt, wat leidt tot een prijsverlaging. Daarom, wanneer de kosten van DAI dalen tot minder dan een dollar, verhoogt het ecosysteem automatisch de rente tarieven.Naarmate de rentetarieven stijgen, zullen meer leners hun DAI-tokens teruggeven om te voorkomen dat ze extra rente betalen. Wanneer ze hun DAI retourneren, zal het systeem die DAI-tokens verbranden en uit de circulatie verwijderen.De keerzijde is ook waar. Wanneer de prijs van DAI stijgt tot meer dan een dollar, zal het systeem de rente verlagen, zodat meer mensen DAI lenen. Bij een groter aanbod zakt de prijs weer naar een dollar. Zo vermijdt het systeem prijsverschillen.DAI is veel meer dan dat, maar dat is de basisverklaring van hoe het werkt. U kunt meer van het protocol ontdekken door de whitepaper te lezen.

Waar wordt de DAI-munt voor gebruikt?

Omdat DAI een stablecoin is, is het een aantrekkelijke optie voor verkopers die cryptocurrencies willen accepteren. U kunt DAI gebruiken om online producten te kopen of geld naar familie en vrienden te sturen.Er zijn ook meer dan 400 apps die ondersteuning voor DAI hebben toegevoegd. Hier zijn enkele voorbeelden van manieren waarop u DAI kunt gebruiken:

Wat probeert DAI op te lossen?

Dai wil twee problemen in de cryptocurrency-markt oplossen. De eerste is het gebrek aan stabiliteit. De meeste cryptocurrencies zijn volatiel en kunnen van de ene op de andere dag in prijs dalen. Het kan moeilijk zijn om een​​valuta als betaalmiddel te gebruiken als deze van de ene op de andere dag zijn waarde kan verliezen. Dai blijft stabiel en elimineert dat probleem.Verder is het een gedecentraliseerde stablecoin. Tether (USDT) is bijvoorbeeld een populaire stablecoin die niet gedecentraliseerd is. In plaats daarvan controleert een centrale organisatie (Tether) de USDT, wat leidt tot problemen zoals een gebrek aan transparantie.

Wat DAI uniek maakt?

DAI is uniek omdat het mensen in staat stelt om DAI te lenen en een lage rente te betalen.In tegenstelling tot andere stablecoins die dezelfde prijs hebben als de USD, vertrouwt het niet echt op USD-reserves. In plaats daarvan is het afhankelijk van andere crypto-reserves voor ondersteuning, waardoor fiat-valuta's helemaal worden geëlimineerd.Het gebruikt ook veilingen om het onderpand dat het bezit te veilen wanneer kredietnemers hun leningen niet kunnen nakomen of wanneer automatische liquidatie plaatsvindt (wanneer de prijs van het onderpand daalt tot onder 150% van het geleende bedrag).Stel dat de veiling het bedrag aan DAI dat het systeem heeft uitgeleend niet goed maakt. In dat geval gebruikt het geld in zijn overtollige reserves, dat het krijgt van rente en van veilingen die extra geld opleveren, om de in gebreke blijvende lening goed te maken.Onthoud dat DAI onderpand liquideert zodra het onder de 1,5x het geleende bedrag zakt, wat betekent dat veilingen in de meeste gevallen een overschot opleveren.Naast de Dai Coin beschikt Knaken.nl over een grote portefeuille coins zoals, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Litcoin, Ripple, Dogecoin, Terra, Shiba Inu, Tether, Polkadot, Chainlink, Stellar Lumens, Tron, Uniswap, Gnosis, Bitcoin Cash, Aave en Algorand.

Resources

FAQ

 • Wat moet ik doen om Dai te kopen?

  Zorg dat je een account hebt bij Knaken. Registreren kan in de app of op de registratiepagina.
  Verifieer vervolgens je persoonsgegevens en je bent klaar om Dai te kopen.

  Je kunt Dai selecteren in de app of webportal, een bedrag kiezen en direct de betaling doen met bijvoorbeeld iDEAL.

 • Kan ik Dai kopen met iDeal?

  Ja, bij Knaken kun je simpel Dai kopen met bijvoorbeeld iDEAL, Creditcard of Bancontact. Check alle mogelijkheden op onze kostenpagina.

 • Wat betaal ik om Dai te kopen?

  De huidige koers van Dai vind je bovenaan op deze pagina.

  Bij Knaken vinden we het belangrijk om zo transparant mogelijk te zijn naar onze klanten over de kosten die gerekend worden. Het is mogelijk om bij elke aan- of verkoop van Dai deze kosten in te zien. Bekijk onze kosten op onze kostenpagina.

 • Is Dai kopen veilig?

  Bij Knaken staat veiligheid voorop. Al jaren zorgen wij ervoor dat je op ons platform niet alleen veilig crypto kunt kopen, maar ook kunt bewaren.

 • Kan ik Dai storten naar Knaken?

  Zoek naar Dai in de app of webportal en selecteer bij opties “storten”. Hier zie je het stort adres waar je de crypto heen kunt verzenden. Zorg wel dat je Dai stort vanuit een wallet adres dat geverifieerd is bij Knaken.

  Mocht je persoonlijke hulp fijn vinden kun je je gratis aanmelden voor onze overstapservice.

 • Kan ik Dai opnemen van Knaken naar mijn eigen wallet?

  Ja, zoek Dai in de app of webportal en selecteer bij opties de knop opnemen. Let wel op dat je Dai alleen kunt opnemen naar een geverifieerd wallet adres.

Klaar om Knaken te ontdekken?