Bitcoin sparen: de voor- en nadelen

Investeren in bitcoins, ook wel bekend als virtuele valuta, is een erg populair middel om geld te sparen. Het kan dan ook een interessant alternatief zijn van sparen met behulp van spaarrente. Het wordt sparen genoemd, maar eigenlijk valt het meer onder beleggen. Je investeert namelijk geld in de bitcoins, waarbij de hoogte van het rendement volledig afhankelijk is van de koers. Hierdoor hangen er de nodige voordelen aan, maar helaas ook flinke risico’s. Maar wegen de voordelen wel op tegen de nadelen?

De voordelen van bitcoins

Het grootste voordeel van het investeren in en sparen van bitcoins is de mogelijke groei. Sommige virtuele valuta’s maken een dusdanige groei door dat het rendement tot wel meerdere honderden of zelfs duizenden procenten kan oplopen. Naast het sparen kun je er ook mee betalen, wat een stuk makkelijker én sneller is dan met traditionele betaalmethoden. Daarbij zijn er naast de transactiekosten geen andere kosten aan verbonden. Ook kun je er veelal online mee betalen, gezien een aantal bedrijven bitcoin tegenwoordig ook accepteren. Daarnaast kun je de gespaarde bitcoins opnieuw investeren in andere virtuele valutamarkten, waardoor je nog grotere rendementen kunt behalen. De markt en vooral de groei veranderen snel, waardoor je snel resultaten kunt behalen. Het laatste voordeel is dat je jouw vermogen veilig kunt opslaan: de transacties zijn anoniem en onveranderlijk.

De nadelen van bitcoins

Helaas brengt het sparen van bitcoins ook een aantal nadelen met zich mee. Zo is één van de grootste voordelen tegelijkertijd ook het grootste nadeel: de snel veranderende koers. Hiermee kun je natuurlijk het enorme rendement behalen, maar dit is lang niet altijd het geval. Het kan juist ook volledig de andere kant opvallen, waardoor je enorme verliezen maakt. Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan controle binnen de koers, gezien deze niet gereguleerd wordt. Vooral wanneer je nog niet helemaal thuis bent in de crypto wereld, zul je sneller per ongeluk kiezen voor het investeren in de verkeerde soort bitcoin. Een ander nadeel is het risico van je wachtwoord verliezen. Ondanks dat het een veilige manier van betalen is, kun je natuurlijk nog steeds je wachtwoord verliezen, waardoor je in één klap alles kwijt bent. Niemand anders kan namelijk je wachtwoord resetten!

Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

In het meest positieve geval kun je jezelf dus letterlijk rijk rekenen bij de juiste investering in bitcoins, maar het kan ook leiden tot een financiële ondergang. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen, hangt dan ook volledig af van jouw kennis omtrent virtuele koersen, hoeveel je wilt investeren en wat je wilt bereiken. Wanneer je slechts vijftig euro investeert, zullen de risico’s niet enorm zijn. Investeer je jouw hele hebben en houwen in bitcoins, dan zul je logischerwijs veel risico lopen. Maak daarom altijd een weloverwogen keuze.

Ontdek meer blogs