Bitcoin

Op deze pagina kom je meer te weten over Bitcoin en de cryptocurrency bitcoin (BTC). Daarnaast zullen we je een aantal tips geven die goed van pas komen wanneer je besluit bitcoin te kopen of verkopen.
Ten eerste een korte introductie van Bitcoin.

Cardano kopen

Over Bitcoin

Bitcoin is een gedecentraliseerd betaalnetwerk waarop men transacties “peer-to-peer” kan uitvoeren. Dit betekent dat transacties met bitcoin, de cryptocurrency, direct tussen de verzender en ontvanger(s) worden verstuurd. Hierbij komt geen bank of andere betalingsverwerker kijken.

Bitcoin werd in 2008 geïntroduceerd in de whitepaper “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” door Satoshi Nakamoto. Dit is overigens niet de echte naam van de uitvinder. Niemand weet wie Nakamoto is, en het is zelfs mogelijk dat het een groep ontwikkelaars betreft. De reden waarom Nakamoto anoniem wil blijven is niet bekend.

Een essentieel onderdeel van het netwerk zijn de miners. Zij voeren ingewikkelde rekensommen uit met als doel alle transactiedata te versleutelen. Het product van deze berekeningen, hash keys genaamd, linken vervolgens alle data aan elkaar in de blockchain. De blockchain is een ketting van datablokken die met deze hash keys aan elkaar zijn verbonden. Mocht een hacker transactiedata in een blok aanpassen, dan breekt de ketting en weet iedereen vanaf welk punt de transactiedata niet meer te vertrouwen is. Een aanval gebeurt overigens niet zo snel aangezien het enorme hoeveelheden energie kost om zo’n aanval uit te voeren.

ethereum kopen

Bitcoin (BTC) kopen

+

Bitcoin is een volatiele valuta en biedt daardoor kansen voor beleggers. Bitcoin kopen kan op verschillende manieren en platforms. Zo zijn er cryptocurrency-exchanges zoals Binance, Coinbase en Bitfinex. Bitcoin kan echter ook via andere wegen worden gekocht.

Een van die manieren is een over-the-counter (OTC)-platform. Dit houdt in dat de bitcoin via een broker worden verkocht in plaats van op een open exchange. Daarnaast zijn de transacties en orders niet openbaar te zien zoals dat op een exchange wel het geval is. Bitcoin kopen via een OTC-platform biedt daardoor meer privacy.

Bitcoin kopen kan daarnaast ook via peer-to-peer platforms, zoals LocalBitcoins. Dergelijke platforms kunnen worden gezien als een online marktplaats waar kopers en verkopers in contact met elkaar kunnen komen. Dit brengt echter risico’s met zich mee, zoals je later op deze pagina zal kunnen lezen.

Cardano kopen

Bitcoin (BTC) verkopen

+

Stel de bitcoin prijs stijgt sterk, dan wil je wellicht wat bitcoin verkopen. Dit kan op een aantal manieren. Veel van de bovengenoemde manieren om bitcoin te kopen zijn ook van toepassing op het verkopen van bitcoin. Zo kan je je bitcoin vrij gemakkelijk en snel via een exchange verkopen. Dit kan tegen de marktprijs, maar je kan er ook voor kiezen om een order te plaatsen voor een door jouw gekozen prijs.

Bij OTC-platforms kan dit niet. Hier kan je je bitcoin alleen verkopen tegen de aangegeven prijs. Wel bieden OTC-platforms dus extra privacy. Daarnaast kan je van dergelijke platforms ook een betere klantenservice verwachten. Ten slotte kan je natuurlijk ook je bitcoins via een peer-to-peer platform verkopen. Echter brengt dit net als bij het kopen van bitcoin risico’s met zich mee.

ethereum kopen

Waarom Bitcoin kopen of verkopen?

+

Bitcoin wordt steeds vaker gezien als een opslag van waarde. Dit houdt in dat steeds meer beleggers verwachten dat bitcoin zijn waarde beter vasthoudt dan traditionele valuta zoals de euro of dollar. Daarnaast heeft bitcoin in het verleden laten zien dat het flink in waarde kan stijgen. Hierdoor is het een interessante investering voor de toekomst. Echter leent bitcoin zich ook uitstekend om mee te traden.

Stel je hebt wat bitcoin gekocht en ziet dat de waarde met 20% is gestegen, dan is het verstandig om een deel van je bitcoin te verkopen en wat winst te pakken. Bitcoin verkopen is vandaag de dag zeer gemakkelijk aangezien het op tal van manieren gedaan kan worden. Ben je niet van plan actief te traden en je bitcoin juist voor een lange tijd vast te houden? Dan ben je een zogenaamde ‘HODL’er’. In dat geval zal je je bitcoin niet zo snel willen verkopen. Wel is het verstandig om een doelprijs vast te stellen waarvoor je je bitcoin uiteindelijk zou willen verkopen.

bitcoin kopen ideal

Belangrijk tips bij het kopen/verkopen van Bitcoin?

+

De belangrijkste tip voor wanneer je bitcoin koopt is om een goede cryptocurrency-wallet te hebben. Dit is waar je je bitcoin in zal opslaan. Wil je een groot bedrag in bitcoin stoppen? Zorg er dan voor dat je een hardware wallet hebt. Het advies is om ten minste een software wallet te hebben op je computer. In het verleden zijn exchanges namelijk vaker gehackt waardoor het niet veilig is om grote bedragen in je exchange-account te bewaren.

Omdat transacties niet terug te draaien zijn is het verstandig om je bitcoin bezittingen niet aan de grote klok te hangen. Noem nergens hoeveel je in bezit hebt aangezien dit tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Mocht je je bitcoin via een peer-to-peer marktplaats willen verkopen, neem dan voorzorgsmaatregelen. Ontmoet elkaar bijvoorbeeld in een openbare plek en niet in een steegje ergens achteraf.

Doe altijd onderzoek naar het bedrijf die de bitcoins aanbiedt. Dit geldt zowel voor exchanges als OTC-platforms. Vraag anderen naar hun ervaring of raadpleeg websites als Trustpilot. Zo kan je achterhalen of een bedrijf te vertrouwen is of niet.