Wat zijn ZK-Rollups en waarom zijn ze zo belangrijk?

Wat zijn ZK-rollups?

ZK-rollups (Zero-Knowledge rollups) zijn een type schaalbaarheidsoplossing voor blockchain-netwerken, met name voor Ethereum. Het is ontworpen om de verwerking van transacties op de blockchain te verbeteren en de kosten en doorlooptijden van transacties te verminderen.

In wezen werken ZK-rollups door transacties off-chain te verwerken en vervolgens een "rollup" te maken van de resultaten van die transacties op de blockchain. Deze rollup is een hash die de informatie van alle off-chain transacties bevat en die op de blockchain wordt opgeslagen. Door deze methode te gebruiken, kunnen ZK-rollups veel meer transacties per seconde verwerken dan de blockchain zelf.

Het "zero-knowledge" aspect van ZK-rollups verwijst naar de mogelijkheid om de transacties te verifiëren zonder de inhoud ervan bekend te maken. Dit wordt bereikt door het gebruik van cryptografische technieken die ervoor zorgen dat de transacties privé blijven en alleen de hash van de rollup op de blockchain wordt opgeslagen.

Al met al bieden ZK-rollups veel voordelen ten opzichte van traditionele transacties op de blockchain, zoals een snellere verwerking, lagere kosten en meer privacy. Het is daarom een veelbelovende technologie die in de toekomst waarschijnlijk veel meer gebruikt zal worden.

Hoe snel kunnen ZK-rollups transacties verwerken?

Momenteel kan de Ethereum-basislaag ongeveer 15 transacties per seconde verwerken. In vergelijking daarmee kunnen ZK-rollups theoretisch gezien meer dan 1000 transacties per seconde verwerken, afhankelijk van de implementatie en de configuratie.

Er zijn echter enkele beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden. Ten eerste vereisen ZK-rollups een bepaalde hoeveelheid tijd om transacties te verifiëren en een rollup te maken. Dit kan leiden tot enige vertraging bij het verwerken van transacties, maar het is nog steeds veel sneller dan het verwerken van transacties op de Ethereum-basislaag.

Wat is het verschil tussen ZK-rollups en Optimistic rollups als Arbitrum en Optimism?

Zowel ZK-rollups (Zero-Knowledge rollups) als Optimistic rollups zijn schaalbaarheidsoplossingen voor blockchain-netwerken, maar ze verschillen in hun aanpak en de voordelen die ze bieden.

Hier zijn enkele voordelen van ZK-rollups ten opzichte van Optimistic rollups:

  1. Verbeterde privacy: ZK-rollups bieden een hoger niveau van privacy omdat de inhoud van de transacties geheim blijft. In Optimistic rollups zijn de transacties zichtbaar op de blockchain, waardoor het mogelijk is om informatie te verzamelen over gebruikersgedrag en transactiepatronen.
  2. Betere beveiliging: ZK-rollups gebruiken cryptografische technieken om de integriteit van transacties te waarborgen, waardoor het bijna onmogelijk is om transacties te vervalsen. In Optimistic rollups kan er een kleine kans bestaan op fraude of manipulatie van transacties.
  3. Hogere efficiëntie: ZK-rollups hebben minder transacties nodig om te worden geverifieerd, omdat de rollup al een bewijs van de juistheid van de transacties bevat. Dit betekent dat ZK-rollups minder gas-kosten hebben dan Optimistic rollups.
  4. Snellere bevestigingstijden: ZK-rollups vereisen minder verificatie en kunnen daarom snellere bevestigingstijden bieden dan Optimistic rollups.
  5. Betere schaalbaarheid: ZK-rollups hebben potentieel een hogere schaalbaarheid dan Optimistic rollups, omdat ze minder op de blockchain vertrouwen en meer off-chain verwerking mogelijk maken.

Kortom, ZK-rollups bieden verbeterde privacy, beveiliging, efficiëntie, snelheid en schaalbaarheid in vergelijking met Optimistic rollups. Echter, Optimistic rollups bieden ook voordelen, zoals eenvoudigere ontwikkeling en een bredere ondersteuning door DApps en smart contracts. Het hangt dus af van de specifieke behoeften van een blockchain-netwerk welke oplossing de voorkeur verdient.

Wat zijn interessante Rollup oplossingen om in de gaten te houden?

Starknet, ZKsync en Polygon zkEVM zijn de drie belangrijkste en grootste ZK rollup oplossingen voor Ethereum. Steeds meer dApps en wallets ondersteunen deze netwerken ook. Deze projecten dragen bij aan de adoptie van het Ethereum ecosysteem. Polygon heeft al een coin die ook gebruikt wordt voor de sidechain van Polygon waar je in kunt investeren. Rond de andere zk-Rollups is momenteel veel speculatie over een toekomstige coin.

Ontdek meer blogs