Om goed te kunnen begrijpen wat slippage is, is het belangrijk om te begrijpen hoe een orderboek werkt. Lees hieronder een uitgebreide uitleg en leer ook hoe je zorgt dat je de laagste prijs betaalt voor je trading order op coins zoals Bitcoin of Ethereum!
Een orderboek is een overzicht van alle bied- en laatkoersen (lees, kopers en verkopers) samen met de grootte van de orders. Dit wordt gebruikt door beurzen om kopers en verkopers van een asset bij elkaar te brengen en om overzicht te geven over de huidige stand van het asset.
De hoeveelheid orders noemen wij in de financiële markt volume. De hoeveelheid volume in het boek zegt iets over hoeveel er gehandeld kan worden. Wanneer je veel verkoopt relatief tot het orderboek zal dit leiden tot een dalende prijs. Want het aanbod wordt hoger zonder dat de vraag veranderd. Wanneer je veel koopt relatief tot het orderboek betekent dit dat je gemiddeld voor een hogere prijs dan de marktprijs koopt.
Wanneer je een asset wilt kopen of verkopen maak je gebruik van het orderboek om een prijs te kiezen. Er zijn twee soorten orders die je kan doen in een orderboek, een limit order en een markt order. Bij een limit order geef je aan een bepaalde prijs te willen betalen of ontvangen. Je order wordt alleen doorgevoerd tegen deze prijs. Bij een marktorder maakt de prijs niet uit en probeert het systeem je order zo snel mogelijk te vullen.
Slippage is het verschil tussen prijs die je uiteindelijk betaalt en de verwachte prijs die staat aangegeven. De slippage indicator geeft aan hoe groot de kans is op slippage. Wanneer de indicator in het rood staat is de kans dus groot op slippage. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het orderboek weinig volume heeft. Een relatief klein order kan de koers dan al doen bewegen.
Vervolgens heb je twee opties. De eerste is het bericht negeren en je order uitvoeren met risico op een ongunstigere prijs dan staat aangegeven. De andere optie je order wijzigen. Je kunt bijvoorbeeld je aankoop verspreiden over meerdere orders waardoor er minder diep gekeken hoeft te worden in het orderboek. Dit verkleint het risico op slippage.
De beste manier om hoge slippage te voorkomen is je aankoop verdelen over meerdere orders. Zeker als het gaat om kleine munten met een lage marktkapitalisatie is dit verstandig om te doen.
Het nadeel van meerdere orders inschieten is dat je meerdere keren transactiekosten betaalt. Je moet dus zelf de afweging maken of de som van de transactiekosten hoger is dan de meerprijs die je betaald wanneer je een groot order doet.
Om de beste prijs uit een orderboek te halen, moet je zorgvuldig de biedingen en vragen bekijken die op het orderboek worden vermeld. Dit betekent meestal dat je de prijzen en hoeveelheden van de biedingen en vragen vergelijkt om te bepalen welke het voordeligst zijn.
Een manier om dit te doen, is om te zoeken naar biedingen en vragen die dicht bij de mid-market-prijs liggen, omdat deze over het algemeen als de gunstigste worden beschouwd. De mid-market-prijs is het gemiddelde van het hoogste bod en de laagste vraag op het orderboek, en het vertegenwoordigt het punt waarop de markt het meest in evenwicht is. Biedingen en vragen die dicht bij de mid-market-prijs liggen, worden over het algemeen als de beste waarde beschouwd, omdat ze een goede combinatie van prijs en liquiditeit bieden.
Een andere aanpak is om te zoeken naar biedingen en vragen die een grote hoeveelheid tegen een gunstige prijs aanbieden. Dit kan vooral handig zijn als je op zoek bent naar het kopen of verkopen van een grote hoeveelheid van een bepaalde asset. Het kan je helpen een beter prijs te krijgen door gebruik te maken van de hogere liquiditeit die beschikbaar is op het orderboek.
Houd er rekening mee dat het orderboek continu verandert en dat de prijzen en hoeveelheden van de biedingen en vragen snel kunnen schommelen. Daarom moet je in de gaten houden dat je order ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd en oppassen als je een marktorder doet.
Knaken Cryptohandel B.V. heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) als aanbieder van cryptodiensten. DNB houdt toezicht op de naleving door Knaken Cryptohandel B.V. van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Knaken Cryptohandel B.V. staat niet onder prudentieel toezicht van DNB of onder gedragstoezicht van de AFM. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële eisen of bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.
Investeren in cryptogerelateerde producten gaat gepaard met aanzienlijke risico’s.