Ah, het tijdperk van cryptocurrency, waar mensen online valuta kunnen kopen en verkopen zonder tussenkomst van een derde partij. Of je nu wel of niet hebt geïnvesteerd, het is de moeite waard om de technische kant van Bitcoin te begrijpen, omdat het de meest erkende vorm van cryptocurrency is. Dus hoe werkt Bitcoin daarmee?
Bitcoin is een peer-to-peer (P2P) betalingsnetwerk dat gebruik maakt van (decentrale) blockchain technologie. Bitcoin. Om Bitcoin te kopen of verkopen, heb je eerst een wallet nodig, een digitaal bestand dat je toegang geeft tot het verzenden en ontvangen van Bitcoin. Het bitcoin adres van elke persoon heeft twee sleutels. De ene is openbaar, terwijl de andere privé blijft. De openbare sleutel is het Bitcoin-adres wat zo ongeveer werkt als een openbaar email adres. De privé-sleutel is nodig om een transactie uit te kunnen voeren. Alle transacties en publieke sleutels worden geregistreerd op de bitcoin blockchain en zijn openbaar. De bijbehorende privé sleutels zijn dit niet. Een seed phrase (12 of 24 woorden) en geeft toegang tot de wallet waar de privé sleutels in zijn opgeslagen.
De openbare en privéadressen werken samen om de privacy bij elke Bitcoin-transactie te waarborgen. Dus wanneer u een transactie uitvoert, tekent u met uw privéadres om te bewijzen dat u de openbare sleutel bezit, maar uw privéadres wordt niet bekendgemaakt. Zodra u uw transactie heeft ingediend, gaat uw openbare sleutel naar de blockchain. De privé-sleutel is nodig om een transactie uit te kunnen voeren. Alle transacties en publieke sleutels worden geregistreerd op de bitcoin blockchain en zijn openbaar. De bijbehorende privé-sleutels zijn dit niet.
Wanneer u Bitcoin koopt of verkoopt, gaat het naar een groot, geautomatiseerd netwerk, de blockchain genoemd. Een Blockchain is simpel gezegd een decentraal beheerd grootboek waar alle BTC transacties geregistreerd worden. De spelregels staan in de broncode en kunnen niet zomaar gewijzigd worden.
De Bitcoin-miners, moeten de transacties verifiëren en goedkeuren. Een Bitcoin-miner is een computer die is aangesloten op het Bitcoin-netwerk. Alle Bitcoin-transacties gaan voor verificatie naar deze verwerkingscomputers, ook wel nodes genoemd.
Eerst wordt een transactie publiekelijk uitgezonden naar alle computers op het netwerk. Dan gaat de transactie in een blok in de keten.
Ingrediënten van een blok in de keten:
Het zoeken naar de juiste hash door middel van het steeds invullen van de nonce kost enorm veel rekenkracht. Daar komt de naam proof-of-work vandaan, zoals deze methode genoemd wordt. Miners gebruiken vervolgens een tijdstempel systeem proof-of-work om te bewijzen dat de gegevens van de transactie correct zijn. De computers moeten een heel lang nummer raden/invullen dat met een algoritme gekoppeld is aan de hash waarde.
Dit doen ze net zo lang tot er een computer is die de juiste nonce heeft gevonden. Wanneer dit gemiddeld te snel gebeurt, wordt het nummer langer, wanneer het te lang duurt, wordt het nummer korter. Het ritme van bitcoin ligt rond de 10 minuten per blok. Eenmaal bevestigd, wordt het blok naar het hele netwerk verzonden. Met andere woorden, de gegevens zijn dan permanent en worden vastgelegd on de blockchain.
De computer die de puzzel heeft opgelost ontvangt subsidie voor het werk. Er komt dus op deze manier nieuwe Bitcoin in omloop. De hoogte van de subsidie wordt ongeveer elke 4 jaar gehalveerd. Dit gaat net zolang door totdat het in de broncode vastgestelde aantal van 21 miljoen in omloop is. Dan wordt de miner alleen nog beloond met transactiekosten betaald door de gebruikers.
Elke computer of elk apparaat dat op het netwerk is aangesloten, heeft een kopie van de blockchain die gedurende de dag consequent wordt bijgewerkt. Bovendien wordt elk blok geregistreerd en vastgelegd in het grootboek, waardoor de Bitcoin-blockchain volledig transparant is.
De spelregels van het netwerk veranderen kan in theorie alleen wanneer 51% van de miners hierover consensus bereiken. Een aanvaller zal dus meer dan de helft van de mining computers moeten hacken, of in het geheim meer rekenkracht moeten verzamelen dan er nu gebruikt wordt. Met de huidige hashrate is dit praktisch onmogelijk.
Knaken Cryptohandel B.V. heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) als aanbieder van cryptodiensten. DNB houdt toezicht op de naleving door Knaken Cryptohandel B.V. van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Knaken Cryptohandel B.V. staat niet onder prudentieel toezicht van DNB of onder gedragstoezicht van de AFM. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële eisen of bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.
Investeren in cryptogerelateerde producten gaat gepaard met aanzienlijke risico’s.