De Ethereum merge. Wat verandert er voor jou?

De whitepaper van Ethereum is gepubliceerd in 2014 door Vitalik Buterin. Hierin staat beschreven wat Ethereum is en wat het moet worden. In deze whitepaper staat ook al beschreven dat de Ethereum blockchain start met de Proof of Work methode, maar het op termijn gaat overstappen naar de Proof of Stake methode. Dit vereist enige uitleg!

PoS en PoW?

De proof of work (PoW) methode is ook de methode die de Bitcoin blockchain gebruikt. Deze methode maakt gebruik van miners die het netwerk beveiligen. Met een proof of stake (PoS) methode kunnen gebruikers (validators) zelf het netwerk beveiligen door inzet te “staken”.

Aan beide methodes zijn voor- en nadelen.

Proof of Work wordt door voorstanders geprezen om het meer decentrale karakter, het zou door de minder complexe broncode betrouwbaarder en robuuster zijn dan PoS. Tegenstanders van deze methode vinden het energiegebruik van de miners te hoog.

Proof of Stake is een snellere methode, die ook nog eens 99.95% minder energie gebruikt. Deze methode maakt het mogelijk om het netwerk flink op te schalen, wat de transactiekosten omlaag moet brengen. Tegenstanders vinden de kans op bugs en problemen groter vanwege de veel complexere broncode. Ook is er kritiek op het staken. Voor het staken krijgen mensen vergoedingen. De mensen die veel kunnen staken, en dus rijk zijn, krijgen hogere vergoedingen dan de mensen die minder kunnen staken. Dit zou ongelijkheid in de hand kunnen werken.

De Ethereum merge

Met de merge wordt bedoeld het samenvoegen van 2 blockchains. Dat klinkt een beetje vreemd, want Ethereum zou toch gewoon overstappen naar de proof of stake methode? Dat klopt, maar de PoS blockchain waar Ethereum naar overstapt is al meer dan een jaar geleden begonnen met blocks aanmaken. Nu alles getest is en goed werkt, is het eindelijk tijd voor de merge en zullen de miners dus overbodig worden. De ontwikkelaars hebben het zo voor elkaar gekregen dat de gebruiker of holder verder niets hoeft te merken van de merge. De merge staat nu gepland rond de 15e van september.

Merge

Hard fork?

Net zoals software kunnen blockchains updates krijgen. Om de Ethereum blockchain decentraal te houden moet er worden gestemd (door de miners en straks de validators) over de updates voordat deze doorgevoerd worden. Als een blockchain een update ondergaat waardoor de oude chain niet meer compatibel is met de nieuwe, dan wordt dit een hard fork genoemd. Soms is er een grote groep mensen die het niet eens zijn met de update. Het kan zijn dat ze zich dan afsplitsen.

Er zijn in het verleden al meerdere hard forks geweest van de Ethereum en Bitcoin blockchain. Dit resulteerde in bijvoorbeeld Bitcoin cash en Ethereum classic. Er wordt gesproken over een Ethereum afsplitsing die niet overstapt naar de PoS methode. De miners zijn er namelijk er niet blij mee dat ze overbodig worden. Mochten er nieuwe munten ontstaan na de fork, dan is er geen garantie dat Knaken deze zal gaan listen en/of ondersteunen. Indien dit wel het geval is zullen we onze klanten informeren via onze nieuwsbrief. Het is deze keer ook zeer waarschijnlijk dat de waarde van de eventuele nieuwe munt erg laag of zelfs verwaarloosbaar is.

De prijs

De ether is lang inflationair geweest. Dat betekent kort gezegd dat er meer ether coins bij komen (gemined worden) dan er worden verbrand. Als het aantal ether dat in omloop is groeit, is dat slecht voor de waarde van de ether.

Na de merge verwacht men een “triple halving”. Dit betekent net als bij de bitcoin halving dat het aantal nieuwe ether dat in omloop komt halveert. Bij Ethereum spreekt men nu dus over een eenmalige triple halving wat inhoudt dat de hoeveelheid dat in omloop komt niet 1x zoals bij bitcoin maar 3x(!) halveert. Dit is een belangrijke reden waarom veel mensen erg positief gestemd zijn over de aankomende prijsontwikkeling.

Conclusie

De merge van Ethereum is een van de grootste en belangrijkste gebeurtenissen in de crypto wereld. Toch zullen normale gebruikers of holders er niet direct iets van merken. Op termijn moet de merge het wel mogelijk maken om door opschaling de transactie fees omlaag te brengen. Ook zal de hoeveelheid ether in omloop na de merge afnemen wat positief is voor het prijsniveau.

Misschien is toch wel de belangrijkste verandering die de merge direct teweeg brengt het verminderen van het energiegebruik met 99,95%. Vitalik Buterin zelf, suggereert dat Ethereum na de merge pas voor 55% af is.

Geïntresseerd om in Ethereum te investeren? Koop nu veilig & simpel je ether bij Knaken.nl via ethereum kopen.

Ontdek meer blogs