Bitcoin stijgt met 20%! Ontdek waar deze koers explosie vandaan kwam.

Belangrijke gebeurtenissen afgelopen week

  • Er ontstond een bankrun bij de drie belangrijkste banken uit de Amerikaanse (fin)tech sector: Silvergate Bank (SI), Silicon Valley Bank (SVB), en Signature Bank (SBNY)
  • Om erger te voorkomen (domino-effect) grijpt de Amerikaanse bank in en verzekert garant te staan voor alle tegoeden opgeslagen bij de banken. Aandeelhouders raken wel hun inzet kwijt
  • Als gevolg van de chaos en onzekerheid de-peggen meerdere crypto stablecoins (tijdelijk) en dalen de koersen van andere banken fors
  • Bitcoin stijgt vervolgens meer dan 20%

Reactie Biden op gebeurtenissen

Banken vs. Bitcoin

Waarom de stijging van 20%?

Het precies duiden van een stijging of daling in de koers blijft altijd lastig. Misschien is het belangrijkste punt wel dat het omvallen van banken doet denken aan de bankencrisis van 2008. Satoshi Nakamoto creëerde Bitcoin onder andere als een reactie hierop. Bitcoin is schaars, decentraal en je hoeft geen derde partij risico te nemen bij een bank.

Ook zorgde de korte ineenstorting van USDC voor veel chaos en was de makkelijkste en meest logische manier om deze snel om te ruilen voor (het veilige) Bitcoin.

Wat kunnen we de komende tijd verwachten

De Amerikaanse Centrale Bank (FED) zit nu in een hele lastige positie. Afgelopen tijd hebben ze de rente ongekend snel verhoogt van -0.5% naar op moment van schrijven 4.75%. Dit doen ze om de hoge inflatie die ontstaan is te bestrijden.

Omdat de inflatie nog steeds rond de 6% ligt, is het plan van de FED om door te gaan met het verhogen van de rente.

Echter lijkt het risico op meer omvallende banken en een grotere crisis nu zo groot, dat het verhogen van de rente met opnieuw 0.5 basispunten veel (systeem)risico met zich mee brengt. En aan de andere kant ligt de hoog blijvende inflatie op de loer. Een ingewikkeld dilemma dus!

Ontdek meer blogs