bitcoin kopen
bitcoin kopen

Wat zijn stablecoins en hoe werken ze?

Handel je in crypto, dan weet je dat er duizenden verschillende cryptocurrencies zijn. Al deze cryptocurrencies zou je in verschillende categorieën kunnen plaatsen. Zo zijn er betaalmiddelen, DeFi-tokens, metaverse-tokens, en natuurlijk stablecoins. Laatstgenoemde, de stablecoins, zijn uniek in zijn soort. De waarde van stablecoins is namelijk altijd gelijk aan die van een fiat valuta.

Wanneer je zulke cryptomunten voor het eerst tegenkomt, zul je jezelf misschien afvragen wat het doel hiervan is. Je kunt inderdaad geen rendement op stablecoins verdienen door deze te verhandelen. Toch hebben stablecoins een belangrijke functie binnen de crypto-ruimte. Hieronder leggen we je uit wat stablecoins zijn en hoe deze stabiele cryptomunten werken.

Wat is een stablecoin?

Een stablecoin is een digitale valuta, in de vorm van een cryptocurrency, die een stabiele waarde heeft. De waarde van deze cryptocurrency is stabiel, omdat deze is gekoppeld aan een ander financieel product en wordt gedekt door een onderpand. De waarde is in de meeste gevallen gekoppeld aan een fiat valuta, zoals de Amerikaanse dollar of euro.

Het is belangrijk dat een stablecoin zijn eigen onderpand heeft. Normaal gesproken wordt de waarde van een cryptocurrency bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de vraag toeneemt, ten overstaan van het aanbod, zal de prijs stijgen. Er wordt dan immers meer schaarste gecreëerd. Neemt de vraag af, ten overstaan van het aanbod? Dan zal ook de prijs dalen, omdat er een overschot op de markt aanwezig is.

Om niet aan vraag en aanbod blootgesteld te worden, moet er voor een onderpand gezorgd worden. Dit onderpand moet gelijk zijn aan het aantal uitgegeven munten.

Zijn er 10 miljoen euro-stablecoins uitgegeven? Dan zal de ontwikkelaar van de stablecoin ergens producten moeten bewaren die een gelijke waarde (10 miljoen euro) hebben. Op het moment dat de waarde van het onderpand niet gelijk is aan het aantal uitgegeven munten, kan de waarde van de stablecoin instorten.

Waarom zijn stablecoins nodig?

Hoor je over crypto, dan gaat het vaak over het verdienen van geld. Cryptocurrencies zijn ontzettend volatiel, waardoor je grote winsten en verliezen kunt realiseren. Terwijl ‘s werelds eerste cryptocurrency (Bitcoin) ooit is ontwikkeld als betaalmiddel.

Een valuta dat hoogvolatiel is, is echter allesbehalve bruikbaar als betaalmiddel. Zowel versturende als ontvangende partij kan niet uitgaan van de blijvende waarde die het betaalmiddel heeft. Wanneer jij vandaag 300 euro in crypto ontvangt, zou deze waarde morgen makkelijk met 10% kunnen zijn gedaald. Het is dus vrijwel onmogelijk om handel te drijven of betalingen uit te voeren met zulke valuta’s.

Stablecoins, daarentegen, zullen altijd hun waarde behouden, mits de stablecoin veilig is ontwikkeld. Iedere stablecoin werkt namelijk op een andere manier. Wanneer de waarde altijd gelijk is aan de Amerikaanse dollar of euro, is het makkelijk om betalingen met de stablecoin uit te voeren.

De stabiele waarde zorgt ervoor dat dit type cryptomunt erg belangrijk is voor DeFi-protocollen en applicaties. Zonder stablecoins zou DeFi niet naar behoren kunnen werken.

Welke soorten stablecoins zijn er?

Stablecoins werken op verschillende manieren. Er zijn dan ook verschillende soorten stablecoins. Het grootste verschil zit in de manier waarop stablecoins gedekt worden. Het onderpand moet voor de stabiliteit zorgen, al kan het onderpand er voor iedere cryptocurrency anders uitzien.

Door fiat gedekt

De meest gebruikte en bekendste stablecoins worden door fiat geld gedekt. Dit houdt in dat de beherende partij ervoor zorgt dat fiat geld op een bankrekening of in een kluis bewaard wordt. Op het moment dat de vraag naar de stablecoin stijgt, zal er ook meer fiat geld worden vastgehouden.

Door crypto gedekt

Het is ook mogelijk om de waarde van stablecoins te laten dekken met andere cryptocurrencies. De waarde van de onderliggende cryptocurrencies moet ook in dat geval gelijk zijn aan het aantal uitgegeven stablecoins. Omdat de waarde van cryptocurrencies sterker fluctueert dan de waarde van fiat valuta’s, wordt er gebruikgemaakt van een speciaal mechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat cryptocurrencies automatisch worden verkocht wanneer dat nodig is, en nieuwe cryptocurrencies worden aangekocht wanneer het onderpand in waarde moet toenemen.

Door grondstoffen gedekt

De waarde van een stablecoin is niet altijd gekoppeld aan een fiat valuta. Er zijn ook stablecoins die hun waarde aan een grondstof, zoals goud of olie, hebben gekoppeld. Dit zijn producten die een grote waarde hebben, en daarom makkelijk als onderpand ingezet kunnen worden. Ook in dit geval is het belangrijk dat de beherende partij ervoor zorgt dat de waarde van de onderliggende grondstoffen gelijk is aan het aantal uitgegeven stablecoins.

Regulatie van stablecoins

Overheden zien stablecoins als een speciale valuta, en worden dan ook niet als ‘gewone cryptocurrency’ gezien. In veel landen worden stablecoins daarom onder streng toezicht geplaatst. Regulatie moet ervoor zorgen dat de stablecoins op een veilige manier werken, zodat burgers beschermd worden tegen waardeverlies.

Op het moment dat een bedrijf een stablecoin uitgeeft, en aangeeft dat de waarde altijd gelijk is, dan moet dat bedrijf daar ook voor zorgen. De waarde van de stablecoin mag dan niet instorten.

Ook binnen de Europese Unie komt er strenge regulatie voor stablecoins. In 2024 zal MiCa, dat staat voor Markets in Crypto Assets Regulation, in werking treden. Dit is nieuwe regelgeving voor cryptocurrencies, die als doel hebben Europese burgers beter te beschermen.

Meest gebruikte stablecoins

Verschillende bedrijven en organisaties hebben een stablecoin uitgegeven. In veel gevallen zijn stablecoins op verschillende blockchains te verhandelen, waardoor ze breed ingezet kunnen worden. Wanneer je gebruik wilt maken van een bepaalde stablecoin, kun je beter eerst onderzoek doen naar de beveiliging van de cryptomunt.

Hieronder zie je een overzicht van de meest gebruikte en belangrijkste stablecoins van dit moment:

  • Tether (USDT) is zonder twijfel de populairste en meest gebruikte stablecoin. Deze munt, die in 2014 op de blockchain van Bitcoin is gelanceerd, is tegenwoordig op verschillende blockchains te gebruiken, waaronder Ethereum, EOS en Algorand.
  • USD Coin (USDC) is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en opgericht door Circle en Coinbase. Ondanks dat deze munt in 2018 is gelanceerd, kun je de stablecoin verhandelen op onder andere Solana, Ethereum, Binance Smart Chain, en 30 andere blockchains.
  • Binance USD (BUSD) is de stablecoin die Binance in samenwerking met Paxos op de Binance Chain heeft gelanceerd. BUSD is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en beschikbaar als ERC20- en BEP2-token.
  • Dai (DAI) draait op de blockchain van Ethereum en heeft zijn waarde gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Het onderpand wordt door middel van Maker Protocol en MakerDAO in de vorm van cryptocurrencies geboden.
  • TerraUSD (UST) was de stablecoin die door het Terra-protocol gelijk werd gehouden aan de Amerikaanse dollar. In mei 2022 kwam daar verandering in, toen een stortvloed aan UST op de markt kwam. De waarde kon niet meer gestabiliseerd worden, waarna de waarde volledig instortte.

Conclusie

Stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de waarde altijd gelijk is. In de meeste gevallen is de waarde gekoppeld aan de waarde van een fiat valuta, zoals de Amerikaanse dollar of euro. Om de waarde gelijk te houden, moet onderpand geboden worden. Dit onderpand moet ten alle tijden gelijk zijn aan de waarde van het aantal uitgegeven stablecoins. Alleen zo kan de waarde van de stablecoin gelijk blijven.

Onderpand kan door middel van fiat valuta, grondstoffen of cryptocurrency verschaft worden. Het is vooral belangrijk dat er genoeg onderpand is. In veel gevallen kun je op de website van een stablecoin zien hoe groot het onderpand is, en hoe ze voor het onderpand zorgen. Zo kun je bepalen of een stablecoin veilig genoeg is.

Het kan namelijk ook fout gaan. TerraUSD verloor in mei 2022 zijn waarde, toen de koppeling met de Amerikaanse dollar werd verbroken. Investeerders verloren hun vertrouwen, en besloten UST-munten te verkopen. Andere populaire stablecoins, zoals Tether (USDT), USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD) en Dai (DAI) hebben wel een stabiele waarde die aan de Amerikaanse dollar is gekoppeld.

Bekijk ook deze blogs

KLAAR OM KNAKEN

TE ONTDEKKEN ?

bitcoin kopen
HOOFDKANTOOR
Nassaukade 5
3071 JL Rotterdam
Nederland

KNAKEN CRYPTOHANDEL B.V. © 2024

Knaken Cryptohandel B.V. heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) als aanbieder van cryptodiensten. DNB houdt toezicht op de naleving door Knaken Cryptohandel B.V. van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Knaken Cryptohandel B.V. staat niet onder prudentieel toezicht van DNB of onder gedragstoezicht van de AFM. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële eisen of bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.

Investeren in cryptogerelateerde producten gaat gepaard met aanzienlijke risico’s.

knaken settlebitcoin kopenspend your cryptobitcoin kopenbitcoin kopen idealknaken settlebitcoin kopenbetalen met cryptobitcoin kopen idealspend your cryptobitcoin kopenbitcoin kopenbetalen met cryptobitcoin kopenbitcoin kopenbetalen met crypto