bitcoin kopen
bitcoin kopen

Wat is de metaverse en wat heeft crypto er mee te maken?

De metaverse is ontzettend populair geworden toen Mark Zuckerberg aangaf de naam van zijn bedrijf, dat eerder Facebook heette, te veranderen naar het overkoepelende Meta. Het bedrijf wilde zich volledig gaan richten op de ontwikkeling van een eigen metaverse. Toch was de metaverse al veel eerder, in de jaren 90, bedacht.

In de afgelopen jaren zijn verschillende mensen en bedrijven bezig geweest met de ontwikkeling van de metaverse op de blockchain. We leggen je hieronder uit wat de metaverse is en wat crypto met de metaverse te maken heeft. Je weet na het lezen van dit artikel ook hoe je metaverse crypto coins kunt kopen, wanneer je wil investeren in de metaverse.

Wat is de metaverse?

De metaverse is een online wereld waarin iedereen kan toetreden. Je zou het dus kunnen vergelijken met een ‘server’ zoals dit in game-termen wordt gebruikt. Hier kunnen verschillende spelers tegelijkertijd een spel spelen. Sommige metaverses gaan echter nog een stukje verder. Je hebt namelijk een VR- en AR-bril nodig om toe te treden tot de metaverse.

VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality) zijn technieken die worden gebruikt voor de weergave van een door de computer gecreëerde visualisatie in de werkelijkheid. Door zo’n speciale bril op te zetten, lijkt het alsof je jezelf in een andere wereld bevindt. Dit is een online wereld die natuurlijk niet echt bestaat. De bril en de consoles zorgen ervoor dat je jezelf door deze wereld kunt bewegen.

In de metaverse kunnen verschillende mensen tegelijkertijd aanwezig zijn. Je ziet de realtime bewegingen die anderen maken en kunt tegen ze praten. Er zit namelijk een speaker en microfoon in een VR- en AR-bril.

Iedere gebruiker heeft een zogeheten ‘skin’. Dit is het lichaam van iemand die in de metaverse aanwezig is. Soms zijn de visuals zo goed dat de online wereld moeilijk onderscheiden kan worden van de echte wereld.

Is de metaverse van Facebook en Apple, of hoe zit dat?

De metaverse is een concept dat al in de jaren 90 is bedacht. Al jaren zijn techbedrijven bezig met de ontwikkeling ervan. In 2021 kreeg de term ‘metaverse’ veel bekendheid toen bleek dat Facebook en Apple bezig waren met de ontwikkeling van een eigen metaverse. Facebook heeft de naam van het moederbedrijf zelfs veranderd naar ‘Meta’, omdat het zichzelf volledig op deze markt wil gaan richten.

Echter is de metaverse niet van Facebook, Apple of een ander bedrijf. De metaverse is de benaming van het concept, en iedereen kan een eigen metaverse ontwikkelen. Zo heeft Meta een eigen metaverse ontwikkeld, genaamd Horizen Worlds. Er zijn geruchten dat Apple bezig is met de ontwikkeling van een metaverse, maar er is nog niets officieel bevestigd.

Waar kan de metaverse voor gebruikt worden?

De metaverse kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Zo is het mogelijk om games met andere gebruikers te spelen, te vergaderen of werken, een feestje te houden of een concert bij te wonen. De mogelijkheden zijn bijna oneindig.

Wat heeft de metaverse met crypto te maken?

Iedereen kan dus een eigen metaverse ontwikkelen. Dat geldt ook voor blockchain ontwikkelaars. De afgelopen jaren zijn een aantal metaverse projecten op de blockchain ontwikkeld. Een blockchain moet ondersteuning bieden aan smart contracts, zodat ontwikkelaars de mogelijkheid hebben een decentrale applicatie (dApp) te ontwikkelen en laten draaien op de blockchain. Ethereum is een populaire blockchain voor dApps, maar heeft veel last van schaalbaarheidsproblemen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers hoge kosten betalen en lang moeten wachten op de verwerking van transacties.

Binnen een metaverse die op de blockchain draait kunnen gebruikers ook gebruikmaken van de andere mogelijkheden van de blockchain. Denk aan cryptocurrencies, waardoor munten en tokens in de metaverse gebruikt kunnen worden. In normale games kun je vaak geld, levens en voeding sparen. Deze heb je dan niet echter in bezit. In de metaverse kunnen deze dingen als token worden opgeslagen, waardoor je daadwerkelijk geld, levens of voeding in je wallet kunt bewaren. Dit is erg populair voor GameFi- en Play-to-Earn (P2E) metaverse games.

NFT’s spelen ook een grote rol binnen de metaverse. Dit zijn non-fungible tokens, waarvan ieder token uniek is. Er is een unieke eigenschap aan ieder token toegevoegd, waardoor het mogelijk is om tokens van elkaar te onderscheiden. In een NFT kan verschillende data worden opgeslagen. Denk aan afbeeldingen, video’s en teksten. Maar ook code voor applicaties kan aan een NFT gekoppeld worden.

Wat is het voordeel van de metaverse op de blockchain?

Niet zonder reden zijn metaverses op de blockchain ontzettend populair. Dit komt doordat de metaverse, net als de blockchain, geheel decentraal werkt. Gebruikers hebben hier meer controle over hun eigen data en hoeven niet bang te zijn dat hun gegevens worden verkocht.

Ook bepalen de gebruikers van de metaverse hoe verdere ontwikkeling eruit ziet. Een metaverse die op de blockchain draait, maakt vrijwel altijd gebruik van een DAO. Dit staat voor Decentralized Autonomous Organization. Hiermee wordt bedoeld dat er geen centraal bestuur is. Alle beslissingen worden genomen met de community. Iedereen kan dus voorstellen doen en stemmen wanneer beslissingen genomen moeten worden.

Dat is beter te begrijpen wanneer we naar de werking van de metaverse kijken

Data van gebruikers wordt niet op een centrale server opgeslagen. Dat is wel het geval bij een metaverse die bijvoorbeeld door Meta is ontwikkeld. Zo’n bedrijf heeft ontzettend veel macht, omdat het data van gebruikers zou kunnen doorverkopen. Daarnaast moeten gebruikers vertrouwen op de beveiliging van deze bedrijven, zodat hun data niet gelekt wordt.

Je kunt pas van een metaverse op de blockchain gebruikmaken zodra je een wallet hebt gekoppeld aan de applicatie. In deze wallet worden je private en public key opgeslagen, waar ook jouw crypto bezittingen aan zijn gekoppeld. Alle data die jij in de metaverse produceert, wordt op de blockchain opgeslagen. Daarvoor moet het eerst ondertekend worden met jouw public en private key, ook wel je digitale handtekening genoemd.

Niemand anders dan jijzelf kan dus bij jouw data komen, tenzij iemand in handen van je private en public key komt. Je bent natuurlijk verantwoordelijk voor de beveiliging van je wallet, zodat private en public keys niet in handen van derden terecht kunnen komen.

Hoe kom ik in de metaverse?

Bij een aantal metaverses heb je een AR- en VR-bril om toegang te krijgen tot de online omgeving terwijl je bij andere metaverses gewoon kunt inloggen via je browser. Deze verbindt je met een metaverse die op de blockchain draait, waarna je jouw wallet koppelt aan de metaverse-applicatie. Vervolgens krijg je toegang tot de metaverse. Iedere metaverse werkt op een andere manier, dus daarom is het aan te raden om voor de zekerheid het stappenplan op de website van desbetreffende metaverse te lezen.

Metaverse crypto projecten

Het is onmogelijk om alle metaverse crypto projecten op te noemen. Dagelijks komen er nieuwe cryptocurrencies en projecten bij. Een deel hiervan focust zichzelf op de ontwikkeling van een nieuwe metaverse. Anderen op toevoegingen aan bestaande metaverses. Daarom willen we hieronder de twee belangrijkste en bekendste metaverses bespreken.

Decentraland

Decentraland maakt het mogelijk om eigenaar van een stuk grond te worden. Je kunt namelijk grond kopen in de metaverse van Decentraland, wat in feite een NFT is. Het is dus mogelijk om een stuk grond (LAND) door te verkopen op een NFT-marktplaats.

Op deze grond kun je vrijwel alles bouwen. Het is ook mogelijk om als gebruiker door de wereld van Decentraland te lopen en te communiceren met andere gebruikers. Qua vormgeving lijkt Decentraland veel op de populaire game Minecraft.

The Sandbox

Ook in The Sandbox kun je een stuk grond (NFT) in de metaverse kopen, waar je vervolgens van alles op kunt bouwen. De mogelijkheden zijn vrijwel oneindig. Je hebt de mogelijkheid om het uiterlijk van je character aan te passen.

Nike heeft bevestigd bezig te zijn met NFT-schoenen voor de metaverse. Dit betekent dat bezitters van de NFT hun character deze schoenen kunnen laten dragen. Ook op deze manier worden NFT’s dus toegepast binnen de metaverse.

Waar kun je metaverse coins kopen?

Je kunt metaverse crypto coins kopen op het platform van Knaken. Hier bieden we een groot aantal cryptomunten aan, waaronder metaverse tokens en coins. Wij weten natuurlijk niet wat de verwachting van metaverse crypto projecten is, maar er is altijd een kans dat het gebruik van dit soort projecten in de toekomst toeneemt. Wanneer je in de metaverse wilt investeren, zou je een van de volgende metaverse crypto projecten bij Knaken kunnen kopen:

  • Decentraland (MANA)
  • The Sandbox (SAND)
  • Enjin Coin (ENJ)
  • ApeCoin (APE)
  • Axie Infinity (AXS)
  • PlayDapp (PLA)
  • Yield Guild Games (YGG)

Conclusie

De metaverse is een online wereld waar je toegang tot kunt krijgen door middel van een VR- en AR-bril. Ook heb je kunnen lezen hoe de metaverse werkt. Deze kan op een centrale server draaien, maar is ook erg populair op de blockchain. Gebruikers zijn dan meer in controle over hun eigen data, mogen meebeslissen over de ontwikkeling van de metaverse en kunnen gebruikmaken van cryptocurrencies, zoals coins en NFT’s.

Vaak wordt de metaverse gezien als een spel, terwijl er veel meer mogelijkheden zijn. Zo kun je vergaderingen, concerten of feestjes in de metaverse houden. Het is namelijk mogelijk om andere gebruikers te zien, en ermee te communiceren.

Een metaverse coin is de cryptocurrency die door een metaverse-project is ontwikkeld. Zo is MANA de crypto coin van de Decentraland-metaverse, terwijl SAND de munt van The Sandbox is. Niemand weet hoe de toekomst van de metaverse eruit gaat zien. Je zou daarom kunnen investeren in de metaverse door een metaverse cryptocurrency te kopen. Dat kan op het platform van Knaken.

Bekijk ook deze blogs

KLAAR OM KNAKEN

TE ONTDEKKEN ?

betalen met crypto
HOOFDKANTOOR
Nassaukade 5
3071 JL Rotterdam
Nederland

KNAKEN CRYPTOHANDEL B.V. © 2024

Knaken Cryptohandel B.V. heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) als aanbieder van cryptodiensten. DNB houdt toezicht op de naleving door Knaken Cryptohandel B.V. van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Knaken Cryptohandel B.V. staat niet onder prudentieel toezicht van DNB of onder gedragstoezicht van de AFM. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële eisen of bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.

Investeren in cryptogerelateerde producten gaat gepaard met aanzienlijke risico’s.

bitcoin kopenbetalen met cryptobitcoin kopenbitcoin kopen idealbitcoin kopen idealknaken settlespend your cryptobitcoin kopen idealbetalen met cryptoknaken settlebetalen met cryptoknaken settlebitcoin kopenbetalen met cryptoknaken settlebetalen met crypto