Atomic Wallet, een non-custodial wallet, is getroffen door een enorme exploit. Deze onvoorziene inbreuk heeft de crypto-gemeenschap geschokt, aangezien Atomic Wallet gebaseerd is op het idee dat gebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor het veilig opslaan van hun crypto en de broncode open source is.
Eerder deze maand, op 3 juni, verschenen de eerste geruchten op Twitter over een hack van Atomic Wallet, een gecentraliseerde opslag- en wallet service. Bij deze hack is naar schatting $100 miljoen aan verschillende tokens, waaronder Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT), Dogecoin (DOGE), Litecoin (LTC), BNB coin (BNB) en MATIC gestolen. Deze alarmerende cijfers benadrukken de ernst van de aanval, waarbij naar schatting 5.500 crypto wallets zijn getroffen.
We have received reports of wallets being compromised. We are doing all we can to investigate and analyse the situation. As we have more information, we will share it accordingly.
For any questions and concerns, contact [email protected]
— Atomic – Crypto Wallet (@AtomicWallet) June 3, 2023
Elliptic heeft de diefstal gelinkt aan de beruchte Lazarus Group, waarvan wordt aangenomen dat zij verantwoordelijk zijn voor het stelen van meer dan 100 miljoen.
Na de diefstal deelde Elliptic dat het samenwerkte met internationale onderzoekers en beurzen en zijn middelen inzette om de gestolen activa te herstellen. De inspanningen van het blockchain analyse bedrijf hebben naar verluidt geleid tot het bevriezen van meer dan $1 miljoen aan gestolen fondsen.
Het blockchain analysebedrijf merkte op dat als reactie op het bevriezen van deze fondsen, de hackers hun gedrag begon te veranderen. Ze zijn stapte over naar de op in Rusland gevestigde Garantex exchange om de gestolen activa wit te wassen.
De recente hack van Atomic Wallet benadrukt het belang van waakzaamheid bij het kiezen van een wallet en het nemen van veiligheidsmaatregelen. Gebruikers kunnen overwegen om alternatieve wallets zoals Exodus en Electrum te gebruiken en een hardware wallet te gebruiken voor het opslaan van tegoeden waar ze gedurende langere tijd niet actief mee handelen.
Knaken Cryptohandel B.V. heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) als aanbieder van cryptodiensten. DNB houdt toezicht op de naleving door Knaken Cryptohandel B.V. van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Knaken Cryptohandel B.V. staat niet onder prudentieel toezicht van DNB of onder gedragstoezicht van de AFM. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële eisen of bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.
Investeren in cryptogerelateerde producten gaat gepaard met aanzienlijke risico’s.