Dat crypto inmiddels niet meer weg te denken is, blijkt wel uit de enorme toenemende populariteit onder de mensen. Het aantal mensen dat crypto bezit is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ondanks het feit dat er veel nieuwe wet- en regelgeving is rondom deze altijd nog wat omstreden manier van geld, zien we toch dat we er niet meer omheen kunnen met z’n allen. Sterker nog, we kunnen er zelfs op steeds meer plekken mee betalen. Dat je een Tesla kon kopen met Bitcoin dat wisten we wel, maar wist je dat je ook gewoon ouderwets bij de supermarkt, bakker en slager kunt betalen met je crypto betaalpas? De kans dat de bakker of slager geen idee heeft hoe dit werkt is vrij groot, maar die merken hier dan ook helemaal niets van. Omdat we ons kunnen voorstellen dat er direct allerlei vragen door je hoofd schieten, leggen we je in dit artikel uit hoe het precies werkt.
Een crypto betaalkaart is in principe niet veel meer dan een betaald kaart/pinpas van een bepaalde crypto platform. Deze platformen zijn op hun beurt weer aangesloten op de grote betaalsystemen, wat het mogelijk maakt om te betalen. Deze passen zijn net als een pinpas voorzien van een NFC tag, waardoor de pas kan communiceren met andere systemen. De techniek wordt natuurlijk al jaren gebruikt, zoals ook bij onze pinpas, maar ook in de labels van kleding bijvoorbeeld. Door stickers met nfc tags toe te voegen, gaat het alarm af op het moment dat iemand de winkel verlaat zonder te betalen. Waar het tot jaren geleden dus een stuk lastiger was om te betalen met crypto, is het vandaag de dag een stuk makkelijker geworden. De winkelier ontvangt namelijk zijn gewonnen geld, zoals dit ook het geval is wanneer je met de pinpas van je bank betaald.
De voordelen van een crypto betaald kaart zijn natuurlijk enorm. Toch zijn er nog wel een aantal belangrijke punten die we met je willen bespreken. Wat we namelijk zien, is dat er ontzettend veel aanbieders zijn van dit type betaalkaarten. Natuurlijk is het enorm handig om te kiezen voor de partij die het voordeligst is, maar dat heeft wel als keerzijde dat je nergens op kunt terugvallen op het moment dat bijvoorbeeld de uitgever failliet is. Anders dan bij een bank, is je kapitaal dus niet verzekerd. Een ander bijkomend punt om rekening mee te houden, is dat veel cryptomunten voor een langere periode moeten worden vastgezet. Dat houdt in dat je bij een flinke stijging in waarde, dus niet de mogelijkheid om ze te verkopen. Kijken we naar de kosten per transactie, dan zijn deze vaak ook aanzienlijk. Los van de kosten per betaling die je verricht, worden er ook vaak jaarlijkse kosten gerekend voor het gebruik van de kaart.
Met de huidige technieken, kun ook jij een kaart laten maken waarmee je klanten kunt laten betalen. Nu is het wel zo dat hier allerlei wet- en regelgeving aan verbonden is, maar het wel kan in de vorm van een tegoed- of klantenkaart in het geval je een winkel hebt. Zo kun je bij DCP plastic pasjes laten maken, die zijn voorzien van deze NFC technologie en kunnen ze je zelfs ondersteunen bij het opzetten van een klantloyaliteit systeem bijvoorbeeld. Je kunt dus in theorie ook een kaart maken waarmee je klanten kunnen betalen, maar om alles qua regelgeving in orde te krijgen dat je wordt gekoppeld aan een betaalsysteem zoals Visa, is niet alleen enorm kostbaar, maar kost ook ontzettend veel tijd.
Knaken Cryptohandel B.V. heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) als aanbieder van cryptodiensten. DNB houdt toezicht op de naleving door Knaken Cryptohandel B.V. van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Knaken Cryptohandel B.V. staat niet onder prudentieel toezicht van DNB of onder gedragstoezicht van de AFM. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële eisen of bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.
Investeren in cryptogerelateerde producten gaat gepaard met aanzienlijke risico’s.