De wereld van cryptocurrency kende lange tijd relatief weinig regelgeving vergeleken met de traditionele financiële sector. De komst van de Travel Rule verandert dit echter op belangrijke punten. Deze regel, al lange tijd van toepassing op banken, vereist dat bepaalde gegevens meegestuurd of gecontroleerd worden bij transacties om witwaspraktijken en andere illegale activiteiten te voorkomen. Vanaf 30 december 2024 geldt de Travel Rule ook voor crypto-transfers binnen Europa, onder andere dankzij nieuwe wet- en regelgeving in lijn met de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR).
In dit artikel leggen we uit wat de Travel Rule is, welke soorten wallets er zijn, en hoe dit in de praktijk werkt bij Knaken. We beantwoorden ook de vraag wat dit concreet betekent voor jouw in- en uitgaande cryptotransacties.
Wat is de Travel Rule?
De Travel Rule is een wereldwijde maatregel, geïnitieerd door de Financial Action Task Force (FATF), die tot doel heeft om witwassen, terrorismefinanciering en andere illegale activiteiten tegen te gaan. Concreet vereist de Travel Rule dat Crypto-Asset Service Providers (zoals Knaken) bepaalde basisinformatie meedelen over de afzender en de ontvanger van een crypto-transactie boven een bepaalde drempel. Hoewel banken deze procedure al lang kennen voor hun overboekingen, wordt deze verplichting nu verder doorgevoerd voor cryptotransacties in Europa, in lijn met MiCAR en de bredere AML/CFT-regelgeving.
Hosted en Unhosted Wallets
De Travel Rule maakt onderscheid tussen gehoste (hosted) en niet-gehoste (unhosted) wallets.
1. Gehoste Wallet
Dit is een digitale wallet die beheerd wordt door een externe partij, zoals een crypto-asset service provider (bijvoorbeeld de wallet in je Knaken-account). Je hoeft zelf niet de private keys te beheren, waardoor het gebruiksgemak toeneemt. De beveiliging is deels de verantwoordelijkheid van de dienstverlener.
2. Niet-gehoste Wallet
Ook wel een self-hosted, non-custodial of unhosted wallet genoemd. Hierbij beheer je de private keys volledig zelf en ben je niet afhankelijk van een derde partij. Voorbeelden hiervan zijn hardware wallets (Ledger), software wallets (MetaMask, Exodus) en papieren wallets. Deze bieden vaak meer controle, maar ook meer verantwoordelijkheid.
Wat betekent de Travel Rule voor jou bij Knaken?
Hoewel de Travel Rule extra stappen met zich meebrengt, kun je je Knaken-account blijven gebruiken zoals je gewend bent om in crypto te handelen. De verplichting geldt voornamelijk wanneer je crypto opneemt naar, of stort vanuit, bepaalde soorten wallets. Hieronder verschillende scenario’s:
1. Opnemen naar een niet-gehoste (unhosted) wallet
• Verificatie van je eigen wallet:
Wanneer je cryptocurrency wilt opnemen naar je eigen niet-gehoste wallet, zal Knaken je vragen om te verifiëren dat deze wallet écht van jou is. Dit kan door een schermafbeelding van je wallet te uploaden of door een ander bewijs van eigendom te leveren.
• Eenmalige verificatie:
Zodra een specifieke wallet als ‘van jou’ is geverifieerd, hoef je dezelfde wallet in principe niet opnieuw te verifiëren.
2. Opnemen naar een gehoste (custodial) wallet
• Op je eigen account bij een andere dienst:
Wil je crypto overmaken naar een exchange of broker waar je zelf ook een account hebt, dan is de procedure vergelijkbaar: je moet aangeven dat deze wallet bij platform X hoort en dat deze ook van jou is.
• Op andermans gehoste wallet:
Mocht je crypto sturen naar iemand anders (bijvoorbeeld een vriend met een account op een andere exchange), dan vraagt Knaken je om basisinformatie over de ontvanger (o.a. naam, platform). De Travel Rule vereist dat deze informatie op een veilige manier wordt vastgelegd.
3. Storten vanuit een niet-gehoste wallet naar Knaken
• Verificatie van de wallet:
Als je storting komt vanuit een niet-gehoste wallet die je al eerder bij Knaken hebt geverifieerd, dan verloopt deze storting direct.
Is de wallet nog niet bij ons geregistreerd, dan zal Knaken je eerst vragen de wallet te verifiëren voordat het saldo definitief op je account wordt bijgeschreven.
4. Storten vanuit een gehoste wallet
• Automatische herkend of niet:
Wanneer de afzenderwallet een gehoste wallet betreft, kan Knaken in sommige gevallen automatisch verifiëren dat het een exchange- of brokerdienst is.
Is dat niet mogelijk, dan moet je aangeven of de wallet gehost is. Zo ja, dan willen we basisinformatie ontvangen over de verstrekker van de fondsen (naam, platform).
Bescherming van je privacy
Wij begrijpen dat het delen van gegevens en walletinformatie gevoelig kan liggen. Knaken committeert zich aan het veilig bewaren van deze data en hanteert strikte beveiligings- en privacyprotocollen. De Travel Rule is bedoeld om illegale activiteiten te bestrijden, niet om legitieme gebruikers te hinderen. Daarom beperken we de gegevens die we verzamelen tot wat strikt noodzakelijk is onder de geldende regelgeving.
Vragen of Hulp Nodig?
De Travel Rule gaat per 30 december 2024 in heel Europa in, maar onze processen zijn er nu al op voorbereid. Mocht je vragen hebben over hoe je een wallet verifieert, wat er gebeurt als je crypto ontvangt van een niet-gehoste wallet, of hoe deze regels jouw handelsactiviteiten beïnvloeden, neem dan gerust contact op met onze klantenservice via [email protected].
Wij staan klaar om je te helpen en ervoor te zorgen dat je cryptotransacties soepel en veilig verlopen, in overeenstemming met de nieuwe vereisten. Samen dragen we zo bij aan een transparante en betrouwbare cryptomarkt.
Knaken Cryptohandel B.V. heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) als aanbieder van cryptodiensten. DNB houdt toezicht op de naleving door Knaken Cryptohandel B.V. van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Knaken Cryptohandel B.V. staat niet onder prudentieel toezicht van DNB of onder gedragstoezicht van de AFM. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële eisen of bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.
Investeren in cryptogerelateerde producten gaat gepaard met aanzienlijke risico’s.