betalen met crypto
bitcoin kopen

De opkomst en ondergang van beroemde financiële bubbels.

Financiële bubbels zijn tijdelijke perioden van economische groei die worden gekenmerkt door snelle stijgingen in de prijs van een activum, gevolgd door een dramatische crash. In de loop van de geschiedenis zijn er een aantal beroemde financiële bubbels geweest die grote economische verliezen en moeilijkheden hebben veroorzaakt. In dit artikel kijken we naar enkele van de meest beroemde financiële bubbels, hun oorzaken en de gevolgen die ze hebben gehad voor de wereldeconomie.

Tulp manie

De Tulp Manie van 1637 wordt vaak aangehaald als de eerste financiële bubbel ter wereld. Tulpen waren een relatief nieuwe en zeldzame bloem in Europa op dat moment, en daarom werden ze een gewaardeerd bezit voor de welgestelden. Prijzen voor tulpen stegen exponentieel, en een enkele tulpenbol kon worden verkocht voor meer dan 10 keer het jaarlijkse inkomen van een geschoolde vakman. Uiteindelijk barstte de bubbel en daalden de prijzen voor tulpen, waardoor veel mensen grote verliezen leden.

 

betalen met crypto

De prijs van tulpenbollen tussen 1636 en 1937.

Zuidzee Bubbel

De Zuidzee Bubbel van 1720 was een van de meest verwoestende financiële bubbels in de geschiedenis. De Zuidzee Maatschappij kreeg een monopolie op de handel met de Spaanse koloniën in Zuid-Amerika, en beleggers haastten zich om van deze kans gebruik te maken. De aandelenkoers van het bedrijf schoot de lucht in, en veel beleggers maakten grote winsten. Maar de bubbel barstte uiteindelijk, waardoor veel beleggers grote verliezen leden.

De Mississippi Bubbel

De Mississippi Bubbel van 1720 was een andere financiële bubbel die verwoestende economische gevolgen had. De Mississippi Company kreeg een monopolie op de handel in aandelen in de Mississippi-rivier, en beleggers stroomden naar het bedrijf met de hoop op een grote winst. De bubbel barstte uiteindelijk toen het bedrijf niet in staat was om aan zijn beloftes te voldoen, en veel beleggers werden uitgekleed.

De Spoorweg Manie

De Spoorweg Manie van de jaren 1840 was een periode van intense speculatie in spoorwegaandelen. Beleggers haastten zich om spoorwegaandelen te kopen, en de prijzen van de aandelen schoten de lucht in. Maar de bubbel barstte uiteindelijk toen duidelijk werd dat veel van de spoorwegmaatschappijen zichzelf hadden overbelast en niet aan hun beloftes konden voldoen.

betalen met crypto

“De Weg naar de Afgrond” door WW en Dalziel, waarop een locomotief met het label “Speculatie” over een klif rijdt terwijl de passagiers met investeringsbubbels het niet opmerken. De cartoonist gebruikt de spoorwegmanie van de jaren 1840 als analogie voor de financiële waanzin en crash.

De Dot-Com Bubbel

De Dot-Com Bubbel van het einde van de jaren 1990 is een van de meest beroemde financiële bubbels in de recente geschiedenis. De bubbel werd aangewakkerd door de snelle groei van het internet en de opkomst van nieuwe technologieën. Beleggers haastten zich om aandelen in internetbedrijven te kopen, en de prijzen van deze aandelen schoten de lucht in. Maar de bubbel barstte uiteindelijk toen de internetbedrijven niet in staat waren om aan hun beloftes te voldoen, en veel beleggers leden grote verliezen.

Conclusie

In de loop van de geschiedenis zijn er een aantal beroemde financiële bubbels geweest die verwoestende economische gevolgen hebben gehad. In dit artikel hebben we gekeken naar enkele van de meest beroemde financiële bubbels, hun oorzaken en de gevolgen die ze hebben gehad voor de wereldeconomie. Hoewel deze bubbels wijdverbreide economische moeilijkheden hebben veroorzaakt, dienen ze ook als een belangrijke herinnering aan de gevaren van speculatie en de belangrijkheid van verantwoord beleggen.

Bekijk ook deze blogs

KLAAR OM KNAKEN

TE ONTDEKKEN ?

betalen met crypto
HOOFDKANTOOR
Nassaukade 5
3071 JL Rotterdam
Nederland

KNAKEN CRYPTOHANDEL B.V. © 2024

Knaken Cryptohandel B.V. heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) als aanbieder van cryptodiensten. DNB houdt toezicht op de naleving door Knaken Cryptohandel B.V. van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Knaken Cryptohandel B.V. staat niet onder prudentieel toezicht van DNB of onder gedragstoezicht van de AFM. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële eisen of bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.

Investeren in cryptogerelateerde producten gaat gepaard met aanzienlijke risico’s.

bitcoin kopenspend your cryptobitcoin kopenbetalen met cryptoknaken settlebitcoin kopen idealbitcoin kopenknaken settlebitcoin kopen idealspend your cryptoknaken settlebitcoin kopen idealspend your cryptospend your cryptobetalen met cryptobetalen met crypto