Een soft fork is een wijziging in de protocolregels van een blockchain die ervoor zorgt dat voormalige transacties en blokken nog steeds geldig blijven, zelfs na de implementatie van de nieuwe protocollen. In tegenstelling tot een hard fork, waarbij de blockchain in tweeën splitst en niet-compatibele versies creëert, wordt een soft fork gezien als een minder ingrijpende oplossing die de bestaande netwerkstructuur behoudt.
Een soft fork wordt meestal doorgevoerd door een meerderheid van de miners op het netwerk die besluiten de nieuwe regels te adopteren. Wanneer meer dan 50% van de miners de soft fork ondersteunt, wordt de nieuwe versie van het protocol beschouwd als de geldige versie. Dit is mogelijk omdat de oude nodes nog steeds kunnen functioneren en transacties kunnen verifiëren, aangezien de nieuwe regels compacter zijn dan de oude.
Soft forks blijven een belangrijk instrument voor blockchain-ontwikkelaars en gemeenschappen om de functionaliteit en beveiliging van hun netwerken te verbeteren. Terwijl de technologie en het ecosysteem blijven evolueren, zal de rol van soft forks in het beheer van blockchain-protocollen waarschijnlijk alleen maar toenemen. Het balanceren van innovatie en stabiliteit is cruciaal, en soft forks bieden een belangrijke manier om dit te bereiken.
Knaken Cryptohandel B.V. heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) als aanbieder van cryptodiensten. DNB houdt toezicht op de naleving door Knaken Cryptohandel B.V. van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Knaken Cryptohandel B.V. staat niet onder prudentieel toezicht van DNB of onder gedragstoezicht van de AFM. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële eisen of bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.
Investeren in cryptogerelateerde producten gaat gepaard met aanzienlijke risico’s.