ERC-721 is een Ethereum-tokenstandaard die wordt gebruikt voor het maken van non-fungible tokens (NFT’s). In tegenstelling tot fungible tokens, zoals Bitcoin of Ether, die onderling uitwisselbaar zijn, vertegenwoordigen NFT’s unieke activa op de blockchain. Deze standaard is in 2017 geïntroduceerd door de ontwikkelaars William Entriken, Dieter Shirley, Jacob Evans en Natasha K. Enkele van de meest populaire toepassingen van ERC-721 zijn digitale kunst, verzamelobjecten en virtueel vastgoed.
ERC-721 tokens bevatten verschillende belangrijke kenmerken die hen onderscheiden van andere token standaarden, zoals ERC-20:
De technische specificaties van ERC-721 zijn vastgelegd in een Ethereum Improvement Proposal (EIP) en omvatten een aantal belangrijke functies:
ownerOf(tokenId)
stelt gebruikers in staat om de eigenaar van een specifiek token te identificeren.transferFrom(from, to, tokenId)
kunnen tokens veilig worden overgedragen van de ene gebruiker naar de andere.approve(to, tokenId)
maakt het mogelijk voor de eigenaar om een andere gebruiker toestemming te geven om het token over te dragen.tokenURI(tokenId)
biedt toegang tot de metadata van het token, zoals afbeeldingen en beschrijvingen.ERC-721 tokens hebben een breed scala aan toepassingen, waaronder:
De voordelen van het gebruik van ERC-721 voor developpers en gebruikers zijn onder andere:
Hoewel ERC-721 veel voordelen biedt, zijn er ook enkele uitdagingen en kritiekpunten:
ERC-721 heeft een revolutie teweeggebracht in de wereld van digitale activa door de mogelijkheid te bieden om unieke, niet-fungibele tokens te creëren en te verhandelen. Met applicaties variërend van digitale kunst tot virtueel vastgoed, is deze standaard de basis geweest voor duizenden projecten en een groeiende industrie. Terwijl de technologie zich blijft ontwikkelen, zullen de toepassingen en mogelijkheden van ERC-721 blijven groeien, waardoor het een cruciaal onderdeel is van de toekomst van blockchain-technologie.
Knaken Cryptohandel B.V. heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) als aanbieder van cryptodiensten. DNB houdt toezicht op de naleving door Knaken Cryptohandel B.V. van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Knaken Cryptohandel B.V. staat niet onder prudentieel toezicht van DNB of onder gedragstoezicht van de AFM. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële eisen of bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.
Investeren in cryptogerelateerde producten gaat gepaard met aanzienlijke risico’s.