Het Byzantine General Problem (BGP) is een cruciaal concept binnen de wereld van gedistribueerde systemen en cryptocurrency. Het betreft de uitdaging van consensus in netwerken die potentionele fouten en kwaadwillige actoren bevatten. Dit probleem is vernoemd naar een hypothetische situatie waarin een groep van generaal in een leger moet besluiten om gezamenlijk een stad aan te vallen of zich terug te trekken, ondanks dat zij alleen kunnen communiceren via boodschappers die mogelijk onbetrouwbaar zijn.
Het BGP stelt dat in een groep van een generaal, een bepaald aantal (l) generaals kunnen worden verraden of onbetrouwbaar kunnen zijn. Het doel is om een strategie te vinden zodat de trouwe generaals een consistente beslissing kunnen nemen, zelfs wanneer sommige boodschappers onbetrouwbaar zijn.
In de context van blockchain en cryptocurrency speelt het Byzantine General Problem een essentiële rol. De meeste blockchain-netwerken bestaan uit informatie die over een gedistribueerd netwerk van computers (knooppunten) is verspreid. Het BGP vormt de basis voor het mechanismen zoals **Byzantine Fault Tolerance (BFT)**, wat ervoor zorgt dat zelfs als een aantal knooppunten defect of onbetrouwbaar is, de integriteit van het netwerk behouden blijft.
Het Byzantine General Problem heeft niet alleen toepassingen in de cryptocurrency-wereld, maar strekt zich ook uit tot andere gebieden:
Het Byzantine General Problem is een fundamenteel theoretisch probleem dat belangrijke implicaties heeft voor de functionaliteit en betrouwbaarheid van gedistribueerde systemen, met inbegrip van cryptocurrency-netwerken. De zoektocht naar efficiënte oplossingen voor dit probleem leidt tot innovatieve consensusmechanismen die essentieel zijn voor het functioneren van moderne blockchain-technologieën. Het begrijpen van het BGP is daarom cruciaal voor iedereen die zich bezighoudt met blockchain, cryptocurrencies en gedistribueerde systemen.
Knaken Cryptohandel B.V. heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) als aanbieder van cryptodiensten. DNB houdt toezicht op de naleving door Knaken Cryptohandel B.V. van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Knaken Cryptohandel B.V. staat niet onder prudentieel toezicht van DNB of onder gedragstoezicht van de AFM. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële eisen of bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.
Investeren in cryptogerelateerde producten gaat gepaard met aanzienlijke risico’s.