Boilerroomfraude komt steeds vaker voor en is een vorm van oplichting waarbij criminelen doorgaans via telefonische verkoop of e-mail beleggers benaderen om hen te verleiden te investeren in aandelen, obligaties, grondstoffen of crypto munten. Het woord ‘boiler room’ verwijst naar de kleine, drukke ruimtes waar oplichters vaak werken om slachtoffers te benaderen en onder druk te zetten om te investeren in hun frauduleuze aanbiedingen.
Voorbeeld van oplichting boilerroomfraude website
De oplichters bieden vaak aandelen of andere financiële instrumenten aan die in werkelijkheid niet bestaan. Ze maken gebruik van manipulatieve verkooptechnieken om beleggers/slachtoffers te overtuigen om snel te handelen en steeds grotere sommen geld over te maken. Na de transactie zie je in het aangemaakte account wel gewoon het bedrag staan. Na verloop van tijd zie je de waarde hiervan ook flink stijgen. Echter zijn de bedragen die worden gepresenteerd uit de lucht gegrepen en niet gebaseerd op echte koersen.
In werkelijkheid is het bedrag al lang weggesluisd en krijg je het geld niet meer terug op je rekening gestort.
Ander voorbeeld van zo’n scam is de D.AI.SY app van het schimmige Endotech dat inmiddels wereldwijd vele mensen weet op te lichten. Door veel gebruik van buzzwoorden als forex trading, AI en blockchain in combinatie met hoge rendementen proberen ze investeerders te lokken. Ook maken ze gebruik van een beloning strategie (MLM) waarmee onwetende slachtoffers worden aangespoord weer nieuwe mensen aan te brengen. Vele slachtoffers weten dan ook niet dat ze hiermee eigenlijk onderdeel zijn geworden van het piramidespel. Over het algemeen komen mensen er pas achter dat het om een grote oplichting gaat wanneer ze volledig willen uitstappen. Dit blijkt dan niet mogelijk en je ingelegde geld is kwijt.
Om het nog erger te maken staat er nog een hele batterij nieuwe scammers klaar wanneer je doorhebt dat het om een oplichting gaat. Zij beloven je om de bedragen voor je te recoveren waar je recht op hebt. Echter, na verloop van tijd zul je aanbetalingen moeten doen voor de verrichte diensten en blijkt dat je opnieuw opgelicht wordt. Wanneer je eenmaal op de radar staat (e-mail en telefoonnummer) van de scammers is de kans groot dat je vaker benaderd blijft worden. Let dus extra goed op als je te maken hebt gehad met een dergelijk scam of oplichting.
Neem bij vermoeden van oplichting direct contact op met de fraudehelpdesk.
Hoe kunt u zich beschermen tegen boiler room fraude?
Neem contact op met de fraudehelpdesk als je slachtoffer bent of melding wilt maken van (een vermoedelijke) oplichting.
https://www.fraudehelpdesk.nl/contact/
Knaken Cryptohandel B.V. heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) als aanbieder van cryptodiensten. DNB houdt toezicht op de naleving door Knaken Cryptohandel B.V. van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Knaken Cryptohandel B.V. staat niet onder prudentieel toezicht van DNB of onder gedragstoezicht van de AFM. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële eisen of bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.
Investeren in cryptogerelateerde producten gaat gepaard met aanzienlijke risico’s.