Wees je eigen bank!

Met crypto kun je je eigen bank zijn.

Een van de belangrijkste voordelen van het bezitten van crypto is dat er geen tegenpartij risico is, in tegenstelling tot traditioneel geld, waar je bent overgeleverd aan een bank. Technisch gezien leen je je geld uit aan een bank. Een bank doet aan jou de belofte dat wanneer je het geld nodig hebt je het kan gebruiken.

Je loopt het risico dat de bank failliet gaat of niet in staat is om aan haar verplichtingen te voldoen. Dit komt omdat banken het geld van klanten in feite uitlenen en beleggen om winst te maken. Als er iets misgaat met deze beleggingen, kan het geld van klanten in gevaar komen. Ook kan er gefraudeerd worden door de bank voor eigen gewin, waar vele voorbeelden van te vinden zijn.

Dit is anders bij crypto, waarbij je de mogelijkheid hebt om je crypto veilig op te slaan in een eigen wallet, waardoor je zelf de controle hebt over je geld en er geen tegenpartij risico is.

Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om je crypto te stallen bij een derde partij, zoals Knaken, maar het belangrijke verschil is dat je de keuze hebt om grote bedragen digitaal geld zelf in beheer te houden. Dit geeft je meer controle en je kunt je geld niet verliezen als gevolg van het falen van een derde partij. Je kunt in feite dus je eigen bank worden.

Vertrouwen V.S. Verifiëren

De meeste banken hebben rond de 10% van alle deposito saldo’s direct beschikbaar voor opnames. Een bank is dus gebouwd op vertrouwen. Bij meer dan 5% opnames binnen 1 dag valt een bank meteen om.

Bij traditionele banken worden alle transacties, leningen en beleggingen bijgehouden in interne databases die alleen toegankelijk zijn voor de bank. Dit betekent dat je als klant moet vertrouwen op de bank dat alles eerlijk worden bijgehouden en dat er geen fouten worden gemaakt. Ook kan een bank jouw geld gebruiken als onderpand en hier winsten mee maken waar je zelf als klant geen weet van hebt.

Met crypto heb je de mogelijkheid om zelf te verifiëren wat er met je geld gebeurt, omdat alle transacties openbaar zijn en kunnen worden gevolgd op de blockchain. Dit vermindert het risico op fouten en fraude.

Met DeFi heb je zelf ook de mogelijkheid om je crypto uit te lenen, te investeren of te staken en rente te verdienen. Het grote verschil is dat er nu geen derde partij (die je dus moet vertrouwen) bij betrokken is die dit voor jou doet. Alles is geheel transparant en te verifiëren.

Hoe robuust zijn de banken eigenlijk nog?

In de afgelopen jaren hebben Centrale Banken (de FED en ECB) de rente erg laag gehouden, en soms zelfs onder de 0% gezet. Dit heeft geleid tot hoge inflatie. Als reactie hierop hebben Centrale Banken de beleidsrente snel verhoogd. Dit heeft echter geleid tot problemen voor banken die langlopende producten, zoals obligaties, tegen lage rente hebben gekocht. Deze producten hebben nu snel hun waarde verloren door het beleid van de Centrale Banken.

beleidsrente fed

Als mensen dan ook nog eens het vertrouwen in de bank verliezen, kan er een bankrun ontstaan. Dit betekent dat mensen massaal hun geld van de bank willen halen. Dit is eigenlijk meteen fataal voor een bank, omdat ze maar een klein percentage (10%) van de deposito's direct beschikbaar hebben voor opnames. Dit is dan ook precies wat er recent gebeurd is bij Credit Suisse, First Republic bank en de Silicon Valley bank.

Ontdek meer blogs