NFT’s op Bitcoin? Hier lees je hoe dat werkt!

We zijn afgelopen jaren natuurlijk al overspoeld met NFT’s in de vorm van lollige plaatjes, verzamel collecties en memes op het Ethereum-netwerk en andere chains, maar nooit eerder waren ze native te vinden op het Bitcoin-netwerk. 

Nu "NFT’s" ook op Bitcoin mogelijk zijn, zorgt dat voor veel discussie. De Bitcoin community staat namelijk over het algemeen niet bepaald bekend als de NFT liefhebber.

Wat is er nieuw?

Er is een groot verschil met de NFT’s die we eerder zagen. Deze Bitcoin NFT's worden namelijk volledig on-chain opgeslagen, in tegenstelling tot NFT's op andere smart contract-blockchains.  Deze beeldgegevens worden om schaalbaarheids redenen doorgaans off-chain op IPFS opgeslagen.

Het voordeel van Bitcoin NFT’s (ook wel digital artifacts genoemd) is dus dat ze decentraler en onafhankelijk zijn van externe systemen. Het nadeel is dat je ze minder eigenschappen kan meegeven met behulp van smart-contracten.

Hoe werkt de technologie?

Bedenker van het ordinals protocol Casey Rodarmor noemt het op zijn blog: ‘a numeric namespace for Bitcoin’. Ordinals bieden namelijk de mogelijkheid om elke Satoshi uniek te maken en te volgen. Je kunt een inscription aan zo’ n Satoshi toevoegen in de vorm van bijvoorbeeld een jpeg. 

Het is een beetje alsof je een 1 eurocent munt graveert (misschien wel met iets van waarde) waardoor deze 1 eurocent uniek is en altijd is terug te herleiden. Met een fysieke munt gaat dit lastig, maar met een Satoshi is dit dus nu mogelijk.

Wil jij een inscriptie sturen naar een Bitcoin wallet? Dat kan heel simpel via https://gamma.io/. Je hoeft hier helemaal niets voor te installeren, zorg alleen wel dat je een Taproot bitcoin wallet adres gebruikt.

 

Ontdek meer blogs