Wat zijn NFT's?

NFT’s zijn een vorm van cryptocurrency die vaak in het nieuws zijn gekomen. In de meeste gevallen kwam dat doordat er weer een nieuw NFT-kunstwerk voor honderdduizenden, al dan wel niet miljoenen euro’s verkocht was. Een NFT kan ontzettend waardevol worden, en dat heeft verschillende redenen. We leggen je hieronder uit wat een NFT is, hoe deze non-fungible tokens werken en wat je er allemaal mee kunt doen.

Wat zijn NFT’s?

NFT staat voor non-fungible token, en is een bepaald type token dat op de blockchain draait. Een belangrijk kenmerk van NFT’s is dat ze uniek en niet-verwisselbaar zijn. Iedere NFT is voorzien van een uniek kenmerk waardoor ze van elkaar te onderscheiden zijn. Dit biedt ontzettend veel mogelijkheden. Daarom worden NFT’s ook gebruikt voor situaties waarin normale cryptomunten en tokens niet voor gebruikt zouden kunnen worden. Normale cryptocurrency's zijn namelijk niet uniek en verwisselbaar. Dit noemen we ook wel fungible tokens.

Wat is fungible en non-fungible?

Iets is fungible wanneer je het kunt verwisselen voor een ander exemplaar zonder verschil te merken. Zo is de euro bijvoorbeeld fungible. Wanneer je 10 euro aan de verkoper van een winkel betaalt, maakt het niet uit of je dit doet met twee briefjes van 5 euro of 10 munten van 1 euro. Ook Bitcoin is fungible. Het maakt namelijk niet uit welke Bitcoin je in bezit hebt. Iedere Bitcoin heeft dezelfde waarde.

Op het moment dat iets wordt voorzien van een unieke eigenschap en het dus te onderscheiden is van vergelijkbare items, heet het non-fungible. Een schilderij is een perfect voorbeeld van een voorwerp dat non-fungible is. Ondanks dat er miljoenen schilderijen zijn, kun je ieder schilderij van elkaar onderscheiden, omdat ze genoeg unieke eigenschappen bevatten.

Hoe werken non-fungible tokens?

Een NFT kan op een blockchain draaien die speciale ondersteuning biedt voor NFT’s. De blockchain van Ethereum is de meest gebruikte blockchain voor NFT’s. Hier maakt een NFT gebruik van een speciaal token protocol: ERC721 en ERC1155. Zo’n protocol beschrijft de manier waarop tokens geprogrammeerd moeten worden om als dat type token gezien te worden.

Naast Ethereum zijn er nog verschillende andere blockchains waar NFT’s op kunnen draaien. Zo is ook de Binance Smart Chain (BSC) een populaire blockchain, en zien we steeds meer NFT’s op Solana en Cardano draaien. Het voordeel van deze blockchains is dat ze sneller en goedkoper transacties kunnen verwerken dan Ethereum. Gebruikers betalen dus minder hoge kosten wanneer ze een NFT op Cardano of Solana kopen. De hoge transactiekosten op Ethereum hebben ook een voordeel. Omdat gebruikers kosten moeten betalen om een NFT te kopen, wordt de NFT in de basis een stuk waardevoller.

Tokenizen

Het is mogelijk om fysieke voorwerpen als token op de blockchain te bewaren. Dit wordt tokenizen genoemd. Het houdt in dat het eigendom van een voorwerp op de blockchain wordt opgeslagen. Een NFT is dus ook een eigendomscertificaat. Zodra een NFT op de blockchain is geplaatst, is deze altijd gekoppeld aan één eigenaar. Het is niet mogelijk dat een NFT meerdere bezitters heeft. Dit maakt de NFT een perfect middel voor het opslaan van het eigenaarschap.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om een huis als NFT op de blockchain te plaatsen. Het eigendomscontract wordt dan in de NFT bewaard, samen met alle nodige eigenschappen waar het huis mee geïdentificeerd kan worden. De eigenaar van de NFT is ook eigenaar van het huis. Het is wel belangrijk dat lokale wet- en regelgeving erop is ingesteld om NFT’s als daadwerkelijk bewijs van eigendom te zien. Steeds meer landen kijken naar de mogelijkheden hiervan.

Niet te kopiëren

Wanneer jij een NFT in je wallet bewaard, ben jij de enige rechtmatige eigenaar van de NFT. Toch is het voor iedereen mogelijk om bijvoorbeeld een NFT-kunstwerk als afbeelding op zijn computer te bewaren. Dat is waar, maar in dat geval heeft iemand niet de gehele NFT gekopieerd. Een NFT bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit een code. Deze code is gemaakt voor de blockchain en kan daarom niet zomaar op een normale computer draaien.

Het is niet mogelijk om een NFT in zijn geheel te kopiëren en te plakken op dezelfde blockchain. Blockchains zullen namelijk zien dat de code identiek is aan een andere NFT, waarna de NFT niet geaccepteerd zal worden. Op de blockchain is er dus maar één iemand die de eigenaar van de NFT kan zijn. Een volledige duplicatie is niet mogelijk.

Veel gebruiksfuncties voor NFT’s

NFT’s kunnen voor ontzettend veel doeleinden gebruikt worden. De eigenschappen van een NFT (uniek, eigendomscertificaat en niet-verwisselbaar) zijn namelijk erg handig in verschillende sectoren en industrieën.

Kunst

Veel kunstenaars maken zogeheten NFT-art. Dit is kunst in de vorm van een JPG-, PNG-, JPEG-, MP4- of MP3-bestand, welke als NFT is opgeslagen op de blockchain. Vervolgens verkopen kunstenaar hun werk op speciale NFT-marktplaatsen, waar de kunst soms voor miljoenen euro’s verkocht (al is dit natuurlijk erg zeldzaam).

In feite kun je alles als NFT opslaan. Zo is de eerste Tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey ooit als NFT verkocht. De code van deze tweet werd als NFT op de blockchain bewaard en vervolgens geveild. Er is dus ontzettend veel mogelijk met NFT-art.

Gaming

Ontwikkelaars kunnen een game ontwikkelen en laten draaien op de blockchain. In deze games kunnen spelers in-game voorwerpen verzamelen die als NFT zijn opgeslagen. Het voordeel is dat deze in-game voorwerpen ook daadwerkelijk eigendom zijn van de speler, en zij deze voorwerpen kunnen doorverkopen aan andere spelers. Zo is het mogelijk om geld te verdienen met het spelen van een game. Deze industrie wordt GameFi (Game Finance) genoemd, en dit soort games heten Play-to-Earn (P2E).

Verzamelaars objecten

Alles zou als NFT op de blockchain bewaard kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan verzamelaars objecten. In 2022 werden de notities die Paul McCartney (The Beatles) voor ‘Hey Jude’ schreef als NFT verkocht door Julian Lennon, zoon van John Lennon. Deze NFT bracht meer dan 65.000 euro op (het opgehaalde bedrag werd geschonken aan een goed doel).

Waar kun je NFT’s kopen en verkopen?

NFT’s koop en verkoop je op speciale NFT-marktplaatsen. Dit zijn websites waar makers en bezitters van NFT’s hun token kunnen plaatsen. Zij kunnen hun NFT op verschillende manieren verkopen. Ze hebben de mogelijkheid om een vaste prijs te vragen, maar kunnen ook een veiling beginnen. Kopers kunnen dan een bod doen op de NFT, waarna deze wordt verkocht aan de hoogste bieder zodra de tijd is verstreken.

Afhankelijk van de blockchain heb je keuze uit verschillende soorten NFT-marktplaatsen. OpenSea is de bekendste marktplaats op de blockchain van Ethereum. Wanneer je een NFT op Solana wilt kopen, kun je gebruik maken van Solsea. Binance heeft binnen hun exchange een eigen pagina voor NFT’s die op de Binance Smart Chain draaien.

Om een NFT te kopen moet je een externe wallet aan de marktplaats koppelen. De wallet die je koppelt moet ondersteuning bieden voor de blockchain waar de NFT’s en marktplaats op draaien. Koop je een NFT op OpenSea? Dan heb je bijvoorbeeld een Metamask-wallet nodig. In deze wallet heb je ook cryptomunten nodig, waarmee je de NFT kunt afrekenen. Na aankoop wordt de NFT naar je wallet verplaatst. Een NFT is een token, en die bewaar je in een crypto wallet.

Conclusie

NFT staat voor non-fungible token en is wat de naam zegt dat het is: een niet-verwisselbaar token. Mensen kunnen letterlijk alles als NFT op de blockchain bewaren. De NFT geldt als eigendomscertificaat en de bezitter van de NFT is de enige en rechtmatige eigenaar van het certificaat. Omdat iedere NFT wordt voorzien van een unieke eigenschap, zijn alle NFT’s van elkaar te onderscheiden.

De eigenschappen van een NFT zijn ontzettend handig voor een groot aantal doeleinden. Zo worden NFT’s veelal gebruikt voor NFT-art. Dit is een kunstvorm waarbij kunstwerken als NFT op de blockchain worden opgeslagen. Ook zijn er veel games waarin gebruikers in-game NFT-voorwerpen kunnen verzamelen en doorverkopen. Dit kan het spelen van P2E-games een lucratieve bezigheid maken.

Wanneer je een NFT wilt kopen of verkopen, zul je naar een speciale NFT-marktplaats moeten gaan. Dit is een platform waar kopers en verkopers van NFT’s samenkomen. De bekendste NFT-marktplaats is OpenSea, en draait op de blockchain van Ethereum. Iedere blockchain heeft zijn eigen NFT-marktplaats(en). Ondanks dat je vaak in het nieuws hoort dat NFT’s voor veel geld verkocht worden, kun je ook veel geld verliezen met NFT-trading. Doe daarom altijd goed onderzoek naar NFT’s en beleg geen geld dat je eigenlijk niet kunt missen.

Ontdek meer blogs