Eigenaar CZ van Binance in de problemen

De Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft Binance, de grootste cryptocurrency beurs ter wereld, en haar oprichter en CEO Changpeng Zhao aangeklaagd wegens "opzettelijke overtreding van federale wetten en het exploiteren van een illegale digitale activa-derivatenbeurs." De CFTC beschuldigt Binance van "talrijke overtredingen van de Commodity Exchange Act en CFTC-regelgeving." In het proces eist de CFTC terugbetaling, civiele boetes, permanente handels- en registratieverboden en een verbod op verdere overtredingen van de Commodity Exchange Act en CFTC-regelgeving.

Volgens de CFTC heeft Binance, onder leiding van Zhao en voormalig chief compliance officer Samuel Lim, het handelsplatform geëxploiteerd via een opzettelijk ondoorzichtige gezamenlijke onderneming. Deze onderneming zou zich bezighouden met een doordachte strategie van regelgevingsarbitrage voor commercieel voordeel. Binance zou Amerikaanse klanten hebben aangemoedigd om Virtual Private Networks (VPN's) te gebruiken om hun locatie te verbergen en zou klanten zonder identiteits- of locatiebewijs hebben toegelaten op het platform. Het bedrijf zou ook VIP-klanten en belangrijke medewerkers in de VS hebben aangespoord om accounts bij Binance te openen onder de naam van nieuw opgerichte lege vennootschappen om nalevingscontroles te omzeilen.

In een Twitter-draad besprak Peter Slagter verschillende andere claims tegen Binance, zoals:

  • Binance zou mogelijk tegen zijn klanten handelen en een oneerlijk voordeel hebben via zijn "quant desk".
  • Binance zou mogelijk financiële basisregels overtreden om inkomsten te verhogen, ondanks beweringen dat hun compliance-programma voldoet aan alle eisen.
  • Binance zou mogelijk gegevens vervalsen om een audit voor de uitgifte van BUSD (Binance USD) te doorstaan.
  • Binance zou interne communicatie verbergen door berichten op verzoek van CZ (CEO) naar Signal te verplaatsen, waar de "auto-delete" functie actief was.

In reactie op de CFTC-aanklacht noemde Zhao de beschuldigingen "onverwacht en teleurstellend". Binance stelt dat het gebruikmaakt van de beste technologie om naleving te garanderen, waaronder Know Your Customer (KYC) en anti-witwassystemen. Zhao benadrukte ook Binance's inzet voor transparantie en samenwerking met toezichthouders en wetshandhavers.

CFTC-commissaris Kristin Johnson merkte echter op dat Binance zich nooit bij de CFTC heeft geregistreerd, hoewel het bedrijf volgens de Amerikaanse wet onderhevig is aan registratie en regelgeving. Johnson bekritiseerde ook Zhao's bewering dat Binance het hoofdkantoor heeft waar hij zich op enig moment fysiek bevindt, omdat dit een opzettelijke poging weerspiegelt om jurisdictie te beperken en het toepassen van regelgeving te ontwijken.

Dit schandaal komt op een uiterst ongelukkig moment en het is nog onduidelijk wat de gevolgen van deze beschuldigingen rond de grootste centrale crypto-exchange zullen zijn voor de bredere cryptomarkt.

Heb jij nog crypto staan bij Binance?

Stap dan nu snel en gemakkelijk over naar Knaken en maak eventueel gebruik van onze overstapservice.

Ps. Banner is uiteraard fake en gegenereerd met Midjourney AI.

Ontdek meer blogs