Beheer je crypto op een ledger nu wel echt helemaal zelf?

Vandaag kwam Ledger in het nieuws met de aankondiging voor een nieuwe firmware-update van de software. De update gaat het mogelijk maken om een recovery service abonnement bij Ledger af te sluiten. Bij het nemen van zo'n abonnement betaal je een maandelijks bedrag, en wordt het mogelijk om d.m.v identiteitsdocumenten je wallet na verlies van de key te je tegoeden te herstellen.

Negatieve reacties uit de community

In de "not your keys not your coins" community wordt de update aan de firmware slecht ontvangen. Het bedrijf had immers belooft nooit toegang te kunnen krijgen tot de uitgegeven wallet keys, ook met het doen van firmware-updates zou dit niet mogelijk zijn. Heb je crypto wel echt in eigen beheer nu ledger blijkbaar een manier heeft om alsnog toegang te krijgen tot de wallet. En wat als Ledger verplicht wordt om zich aan (oneerlijke?) sancties te houden en tegoeden van klanten moet bevriezen? Het lijkt er nu toch sterk op dat er ook bij Ledgers een 3de partij vertrouwd moet worden, wat voor veel mensen ingaat tegen de Bitcoin filosofie.

Ook concurrent Trezor reageerde met een aantal tweets indirect op de aankondiging van Ledger waarin ze claimer wel volledig open source te zijn.

Ontdek meer blogs