LOADING...

Maak kennis met Jeroen Blokland!

Maak kennis met Jeroen Blokland!

20/04/22

Jeroen Blokland

Hi, Ik ben Jeroen Blokland en ik werk sinds kort samen met Knaken om jou meer informatie te geven over beleggen en de ontwikkelingen op de beurzen en in de economie. Uiteraard zal ik het ook hebben over Bitcoin en ‘crypto’ assets, maar het doel van deze blog is vooral ook om meer achtergrond en kleur te geven bij wat zich allemaal op de financiële markten afspeelt en hoe dat de rendementen van verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, grondstoffen en obligaties beïnvloedt.

Portfolio manager

Voordat ik hier meer over vertel, eerst heel kort iets over mijzelf. Ik werk meer dan 20 jaar in de financiële markten en mijn laatste baan voordat ik besloot voor mijzelf te beginnen was hoofd Multi Asset bij Robeco. Robeco is één van de grootste Nederlandse beleggers met meer dan EUR 200 miljard aan beheerd vermogen. Het grootste deel van mijn loopbaan ben ik portfolio manager geweest, waarbij ik verschillende klantportefeuilles aanstuurde met een omvang van rond de EUR 5 miljard.

True Insights

In de tweede helft van 2021 heb ik True Insights opgericht. Een onafhankelijk beleggingsresearch platform dat beleggers wereldwijd helpt om goed gespreide portefeuilles met meerdere beleggingscategorieën te bouwen en te profiteren van ontwikkelingen op de beurs. Ik gebruik daarbij een beleggingsraamwerk dat helpt bepalen wat de meest aantrekkelijke beleggingen zijn. En dat is dus niet altijd de beleggingscategorie met het hoogste verwachte rendement. De beleggingsvisies die uit het raamwerk voort komen, implementeren we in onze in ETFs-beleggende ‘multi-asset’ portfolios. Beleggers die lid worden van True Insights, hebben op elk moment toegang to de samenstelling van die portefeuilles. Ons motto is dan ook ‘beleggen doe je samen.’

Waarom multi-asset?

Ik kijk met True Insights naar 11 verschillende beleggingscategorieën waaronder aandelen, grondstoffen, onroerend goed, bedrijfs- en staatsobligaties, maar ook naar Bitcoin en goud. Het mooie aan multi-asset beleggen is dat je het risico van een portefeuille kunt verlagen zonder dat je hier per definitie rendement voor hoeft in te leveren. Het is ook de enige manier om dat te doen.

Multi-asset beleggen is zeker niet hetzelfde als beleggen met weinig risico. Ook voor beleggers die veel risico kunnen en willen nemen is diversificatie, het spreiden over meerdere beleggingscategorieën, zinvol. Bijvoorbeeld beleggen in een combinatie van aandelen, grondstoffen, en crypto levert een veel betere risico-rendementsverhouding op dan wanneer je maar in één van deze drie beleggingen investeert.

Daar komt bij dat veel beleggers er vaak op een pijnlijke manier achterkomen dat ze toch minder risico kunnen dragen dan ze zelf hadden ingeschat. Dit inzicht krijgen ze pas wanneer de koersen keihard naar beneden gaan. Veel beleggers reageren daar op door hun risicovolle beleggingen te verkopen, waardoor ze vervolgens het herstel missen. Er is niet voor niets een ‘beurswijsheid’ die zegt dat ‘als het bloed door de straten loopt’ je juist moet instappen. Het aanbrengen van zelfs maar een klein beetje diversificatie in je portefeuille helpt de pijn te verzachten wanneer de koersen hard omlaag komen. Ik zie het als mijn taak om beleggers waar dan ook ter wereld uitleg te geven over hoe markten werkten en hoe je daar je voordeel mee kunt doen.

Crypto?

Ik kom van oorsprong uit de traditionele wereld van beleggen. En daarin zien veel beleggers nog niet meteen de waarde van Bitcoin of crypto. Vaak komt dit door een gebrek aan kennis of door onjuiste aannames. Bijvoorbeeld, een vaak gehoord argument waarom Bitcoin geen waarde zou hebben is omdat Bitcoin geen kasstroom genereert. Je ‘verdient’ er niets mee. Maar voor veel zogenoemde ‘collectibles’ zoals schilderijen, postzegels, en andere kunst geldt precies hetzelfde. En het geldt ook voor goud. Maar wellicht het belangrijkste voorbeeld zijn euro’s en Amerikaanse dollars, die hebben intrinsiek ook geen waarde. Echter al deze beleggingen delen één ding, ze hebben monetaire waarde.

Ik zal met enige regelmaat terugkomen op mijn visie over de mogelijke waarde van Bitcoin, net als op andere beleggingscategorieën in mijn ‘Knaken blogs.’ Ik zie Bitcoin als een aparte beleggingscategorie met een aantal interessante karakeristieken die aansluiten bij een aantal lange-termijntrends in de financiële markten. Karakteristieken die ook passen bij het bouwen van een goed-gespreide portefeuille.

Genoeg voor nu. Ik kijk er naar uit om mijn visie te delen op het gebied van beleggen en financiële markten. Als je meer wilt weten over True Insights, ga dan naar onze pagina: True Insight. Als je vragen hebt kun je mij een mail sturen: [email protected] En je kunt me ook vinden op Twitter: @jsblokland.