LOADING...

Wat is er aan de hand met Bitcoin en Crypto?

Wat is er aan de hand met Bitcoin en Crypto?

18/05/22

Jeroen Blokland

Financiële markten stonden de afgelopen weken onder druk. Gemeten in EUR, zijn wereldwijde aandelen met ongeveer 10% gedaald, terwijl staatsobligaties zojuist hun slechtste start van het jaar in decennia hebben opgetekend. Toch verbleken alle minderingen in vergelijking met die van Bitcoin. Op het moment van schrijven is Bitcoin een indrukwekkende 50% gedaald ten opzichte van zijn piek, opnieuw gemeten in EUR. Maar zoals de onderstaande grafiek laat zien, is dit zeker niet buitengewoon aangezien deze, en zelfs grotere, prijsverminderingen om de paar jaar plaatsvinden.

Knaken

Nog een grote test

Dit neemt echter niet weg dat het hele crypto-ecosysteem voor een nieuwe grote test staat. De geloofwaardigheid en levensvatbaarheid van stablecoins staat op het spel nadat een van de grootste, TerraUSD of UST, zijn koppeling met de Amerikaanse dollar niet kon houden. Het algoritme van Terra kon de grote verkoopdruk op UST die dit weekend begon, niet aan. Dit had direct een negatieve invloed op Bitcoin omdat Terra UST's moest kopen en Bitcoin moest verkopen om de koppeling te verdedigen.

Knaken

Stablecoins zijn een onmisbaar onderdeel van het ecosysteem geworden omdat ze functioneren als native crypto-dollars, de marktvolatiliteit verminderen en investeerders in staat stellen inkomsten of rente te genereren op hun crypto-activa binnen DeFi of Decentralized Finance. De ineenstorting van Terra heeft geleid tot een grote afname van de zogenaamde Total Value Locked (TVL), de som van alle crypto-activa die via slimme contracten zijn uitgeleend of ingezet binnen de DeFi-markten. Dit zorgt voor volatiliteit in en druk op andere stablecoins.

Knaken

En een goed voorbeeld hiervan is Tether, de grootste stablecoin in de cryptowereld met een marktkapitalisatie van ongeveer $ 75 miljard. In tegenstelling tot Terra, dat een algoritme gebruikt, wordt Tether ondersteund door Amerikaanse dollars en andere liquide, USD-achtige instrumenten. Maar ook hier zijn er twijfels, aangezien Tether op verzoek van de Financial Times weigerde zijn bezit bekend te maken. En hoewel er gegronde redenen zijn om het niet bekend te maken, verklaarde Tether dat het zijn 'geheime saus' niet wil onthullen. Dit veroorzaakt uiteraard extra volatiliteit.

Geloofwaardigheid en diepe zakken

Het verhaal van stablecoin verschilt niet zo veel van een land of Centrale Bank die zijn valutakoppeling verdedigt. Je hebt diepe zakken en geloofwaardigheid nodig om de marktdruk te weerstaan. Voorlopig lijkt dit in ieder geval het geval te zijn met andere grote stablecoins zoals USDC en Binance USD. En de afgelopen dagen is de prijs van Tether ook teruggegaan naar 1 USD.

Over het algemeen is de geloofwaardigheid van stablecoins die worden ondersteund door activa, bij voorkeur Amerikaanse dollars, veel eenvoudiger – je hebt het of niet – dan voor algoritmische stablecoins, wat altijd de vraag zal oproepen hoe 'deugdelijk' de onderliggende methodologie is. In het geval van Terra hebben verschillende analisten en investeerders hun twijfels geuit over algoritmische stablecoins.

Knaken

Wat betekent dit voor Bitcoin/Crypto?

In de 'echte wereld' gaan ook koppelingen verloren. En af en toe door grote, gerespecteerde financiële instellingen. Vraag het maar aan de Zwitserse Centrale Bank, die in 2015 de koppeling van 1,20 met de euro moest loslaten. Een groot verschil met Terra is echter dat de Zwitserse Nationale Bank de middelen en de geloofwaardigheid had om de bewegingen die erop volgden te beperken.

Knaken

Als de onzekerheid toeneemt, zullen de prijzen dalen. En Bitcoin is geen uitzondering. De toegenomen angst rond stablecoins en het bredere DeFi-ecosysteem betekent dat er een grotere risicopremie vereist is voor de activaklasse. Bovendien kost het herwinnen van vertrouwen tijd. Tegelijkertijd, als twijfels over de andere stablecoins kunnen worden weggenomen, zou dit Bitcoin en andere Crypto in staat moeten stellen om een ​​deel van hun recente verliezen terug te verdienen.