LOADING...

De UST crash

De UST crash

13/05/22

Knaken

TerraUSD (UST) is een algoritmische stablecoin, wat recent de op 3 na grootste stablecoin was in marktwaarde. UST staat op instorten doordat het herhaaldelijk niet is gelukt om de $ 1 peg te behouden. Een peg is een 1-op-1 koppeling aan de onderliggende assets. Waarbij de prijs van 1 UST gelijk zou moeten zijn aan $ 1.

Terraform Labs, de oprichter en ontwikkelaar van Terra heeft donderdag de productie van blokken stopgezet “om governance-aanvallen te voorkomen na ernstige $LUNA-inflatie en een aanzienlijk lagere aanvalskosten”, zo vermeldde het op Twitter. Door de goedkope prijs van LUNA is het mogelijk voor slechte actoren om goedkoop genoeg LUNA te verkrijgen om zo het netwerk aan te vallen door een meerderheid van stemmen te forceren. Terra is een Proof-of-Stake netwerk waar het bezit van munten dus direct macht en stemrecht geeft om te stemmen en veranderingen voor te stellen op het netwerk.

Hoe werkt UST en wat is er gebeurd?

Terra’s UST probeerde een stabiele munt te worden waarvan het mint- en burnproces programmatisch werd uitgevoerd door een computerprogramma – een algoritmisch proces.

Terra “belooft” dat mensen op elk moment 1 UST kunnen inwisselen voor $ 1 aan LUNA (waarvan de waarde vrij schommelt volgens vraag en aanbod). Als UST zijn koppeling aan de bovenkant breekt, kunnen arbitrageurs $ 1 aan LUNA inwisselen voor 1 UST, waarbij ze profiteren van de premie met winst. Als het de koppeling naar de onderkant breekt, kunnen handelaren 1 UST inwisselen voor $ 1 aan LUNA, om zo ook een winst te behalen op deze transactie.

Dit mechanisme is gefaald in een periode van enorme stress op het netwerk. Toen UST zijn 1-op-1 koppeling verloor, leidde dit tot een moderne “bank run” waarbij handelaren hun UST probeerde te wisselen voor LUNA. Deze vraag naar LUNA was groter dan wat Terra aankon waardoor de kosten op het netwerk opliepen tot 40% van een transactie. Dit zorgde op zijn plaats weer voor een nieuwe daling en resulteerde in een zo geheten “death spiral” voor het Luna token.

Binance, één van de grootste centrale exchanges heeft LUNA en UST gedelist waardoor het niet meer verhandelbaar is op deze beurs. Of er een toekomst is voor LUNA en UST is onzeker. Deze situaties geven nogmaals aan hoe belangrijk het is om je eigen onderzoek te doen en te onthouden dat er altijd risico's zijn. In dit soort tijden is het belangrijk om als crypto community voor elkaar te zorgen. Mensen zijn duizenden euro’s verloren tijdens deze crash. Steun elkaar en onthoud vooral dat geld niet het allerbelangrijkste is!

Het Knaken Team